• Samsun
  • Son Güncelleme 18:40
Başkan Demir elektrikli otobüslerin önemine dikkat çekti Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, TRT Radyo’da katıldığı programda yaptığı açıklamada hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüslerin toplu taşımada kullanılmasının ‘Sıfır karbon’ hedefi doğrultusunda atılan çok önemli bir adım olduğunu belirterek “Yerli üretim olan elektrikli otobüslerin kentimizde toplu taşımada hizmet veriyor olması çok önem verdiğimiz bir çalışmadır” dedi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, TRT Radyo’nun ‘Hayatın İçinden’ programına konuk oldu. Başkan Demir, programda kentte gerçekleştirilen yatırımlar, yapımı tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili bilgi vererek kentin gelecek vizyonunu anlattı.  

Başkan Demir, ‘Ulaşım Master Planı' kapsamında kentte ulaşımla ilgili mevcut durum tespiti, sorunlar ve çözüm önerilerini içeren, yapılacak yeni yatırımlara yönlendirme yapılabilecek kapsamlı bir çalışmanın ortaya konulduğunu belirterek “Yaklaşık 11 ay süresince ekipler bütün şehirde trafikte sayımlar yaptı. Sayımlarda elde ettiğimiz veriler ulaşım vizyonumuz ve bizi götürecek yeri de planlayarak Ulaşım Master Planımız hazırlandı. Burada planının önerdiği konulardan bir tanesi özellikle fosil yakıtlı araçlardan karbon salınımı olmayan elektrikli araçlara dönülmesiydi. Bu doğrultuda ASELSAN’la bir çalışma yaptık. ASELSAN ve TEMSA işbirliğinde üretilen Türkiye’de ilk olan ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsleri toplu taşımada kullanmaya karar verdik. İlk olarak 10 adet elektrikli otobüs aldık ardından bu sayıyı 20’ye çıkardık. 2022 yılı içerisinde de ulaşıma aldık. Yerli üretim olan elektrikli otobüslerin kentimizde toplu taşımada hizmet veriyor olması çok önem verdiğimiz bir çalışmadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



SIFIR KARBON HEDEFİ

 

“Ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüslerimiz ana arterlerde ağırlıklı olmak üzere kent merkezinde toplu taşımada hizmet vermeye devam ediyor. Yazılım ve tasarımı yüzde yüz yerli olan otobüsler 10 dakikalık şarjla yaklaşık 90 kilometre yol gidebiliyor. Fosil yakıta göre 8’de 1 ekonomik ve çevre dostu olan elektrikli otobüsler fosil yakıtlılara göre 10 desibel daha düşük sesle çalışıyor. 10 dakikada şarj edilip yaklaşık 90 kilometre yol kat ediyor. Otobüslerimiz için kent merkezimizde 6 tane şarj istasyonumuz bulunuyor. Elektrikli otobüsler ‘Sıfır karbon’ hedefimiz doğrultusunda attığımız çok önemli bir adım. Karbon salınımını sıfıra indiren ilk şehir olma hedefi doğrultusunda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.”

 

0 Yorum

Yorum Yap