• Samsun
  • Son Güncelleme 07:01
AFAD ihbar kayıtları araştırıldı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

AFAD yönetimi konulu araştırmada yapılan 983 ihbarın verileri incelendi.

Acil Durum ve Afetlerde Samsun Yönetimi konulu bir araştırma yapıldı. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Afet Yönetimi Anabilim Dalı tarafından yapılan çalışmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

AFAD ihbar kayıtları incelendi


Samsun Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine 01.01.2014 ve 31.12.2018 tarihleri arasında gelen ihbar kayıtlı veriler incelendi.

Yapılan çalışmada gelen 983 ihbarın yüzde 22.4’üne acil müdahale ekibi yönlendirildiği belirtildi. Yüzde 72.8’i ise diğer kamu kurumlarına sevk edildiği ifade edildi.

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Acil Müdahale ekiplerinin müdahale ettiği olayların ilk sırasında ise yüzde 24.5 ile trafik kazaları, yüzde 21.4 ile kayıp, yüzde 9.1 ile mahsur kalma ve yüzde 8.2 ile su taşkını olaylarının olduğu görüldü.

En fazla ihbar kışın

Toplam ihbarların yüzde 59.3’nun mahsur kalma ve hasta nakli olarak kayıtlara geçtiği ifade edildi. Mahsur kalma olaylarının yüzde 73.3’üne ve hasta nakli olaylarının yüzde 78.2’sine ise Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi ekipleri yönlendirildi.

Ayrıca mahsur kalma olaylarının yüzde 85’inin ve hasta nakli olaylarının yüzde 99.5’ inin kış aylarında meydana geldiği ifade edildi.

‘Öğrencilere eğitim verilebilir’

Ayrıca çalışma sonucunda Samsun’un nehir ve derelerin çokluğunun yanı sıra Karadeniz’e sahili olması nedeni ile boğulma olaylarının sıklıkla yaşandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Çalışmamızda incelediğimiz boğulma vakalarının büyük bir çoğunluğunun yaz aylarında meydana geldiği belirlenmiştir. Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bir çalışma yapılarak ilköğretim seviyesindeki öğrencilere sudaki tehlikeler ile ilgili bir eğitim verilmesi sonucunda boğulma vakalarının azalacağı düşünülmektedir. Kayıp olaylarının daha hızlı bir şekilde sonlandırılması için STK’lar ile protokoller yapılarak kayıp arama çalışmalarına dahil edilebilirler.”

 

0 Yorum

Yorum Yap