SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 01:39
38 yılda 91 kızıl geyik doğaya bırakıldı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Türkiye’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait 4 kızıl geyik üretme İstasyonu’ndan biri Samsun’da bulunuyor. Kunduz Ormanı'nda 84 hektar içinde tamamen koruma altında bulunan kızıl geyikler her türlü tehlikeden korunuyor. Alanda 38 yılda üretilen 91 kızıl geyik Türkiye’nin çeşitli illerinde doğaya bırakıldı.

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Kunduz Ormanı kızıl geyiklere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait Kunduz Geyik Üretim İstasyonu, 1984 yılında iki adet geyik ile 7 hektar alanda kuruldu.



Yapılan çalışmalar ile alan genişletilerek 84 hektara çıkarıldı. Bin 361 metre rakımda bulunan alanda 38 yılda 91 kızıl geyik üretilerek
Çorum, Samsun, Gümüşhane, Giresun ve Bolu illerinde doğaya bırakıldı. Kunduz Geyik Üretim İstasyonu’nun alanında ise halen 39 kızıl geyik bulunuyor. Kızıl geyikler korunaklı bölgede yaban hayatında yaşıyor. Geyiklerin bulunduğu bölgeye ise yaban hayatının korunması için insanların girişine izin verilmiyor.


Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Ertan Kuduban

‘Nesli tehlike altındaki türlerin yok olmasının önüne geçmek için’


Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Ertan Kuduban, Kunduz Geyik Üretim İstasyonu’nun kurulma amacı, çalışmaları ve kızıl geyikler ile ilgili bilgi verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ülkenin çeşitli bölgelerinde kurduğu üretim istasyonlarında ‘Tabiatta nesli tehlike altındaki türlerin yok olmasının önüne geçilmesi’ amacıyla üretim faaliyetleri gerçekleştirdiğini söyleyen Kuduban, “Bu alanlarda kızılgeyik, alageyik, ceylan, Anadolu yaban koyunu, Hatay dağ ceylanı, kelaynak, sülün, keklik ve çil keklik kuşlarının üretimi yapılmaktadır.
Memeli ve kanatlı yaban hayvanları için kurulan üretme istasyonlarda elde edilen bireyler, daha sonra uygun yaşam alanları belirlenerek tabiata yerleştirilmektedir.



1984 yılında 2 adet kızıl geyikle kuruldu

Nesli hızla azalan kızıl geyiği üreterek tabiata yerleştirmek ve tabiatta bulunan popülasyonunun desteklemek amacıyla Türkiye’de 2’si İstanbul’da olmak üzere Eskişehir ve Samsun’da Kızıl Geyik Üretme İstasyonları bulunduğunu dile getiren Kuduban, “Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı Kunduz Ormanı'nda bulunan Geyik Üretim İstasyonu, 1984 yılında 2 adet geyik ile 7 hektar alanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün projesi kapsamında kurulmuştur. Bugün ise 1361 metre rakımda 83.5 hektarlık tel ihata ile çevrili alanda üretime devam etmektedir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



5 ilde doğaya bırakıldı

 

“2006 yılından günümüze kadar tutulan izleme cetveli incelendiğinde son 16 yıldır merkezimizde 91 adet kızıl geyik doğumu gerçekleşmiştir.

İstasyonumuz kurulduğu 1984 yılından bugüne kadar 83 adet ve 2006 yılından günümüze kadar ise 52 adet kızıl geyik tabiattaki popülasyonun desteklenmesi amacıyla Çorum, Samsun, Gümüşhane, Giresun ve Bolu illerinde tabiata yerleştirilmiştir.

Kızıl geyikler Avrupa kökenli olup ülkemizdeki iki geyik türünden biridir”

Kızıl geyikler hakkında bilgi:

Boyları 200-265, omuz yüksekliği 105-150, kuyrukları 22 cm, ağırlıkları 100-200 kg kadardır.

Kızıl geyiğin başı ince yapılı, boynu orta uzunlukta, vücudu dolgun omuz kısmı sağrısından biraz daha yüksek, bacakları oldukça narin yapılıdır.

Sadece erkeklerde bulunan boynuz çatallı ve büyüktür. Her yıl Mart-Nisan aylarında atılan boynuzların yerine yenileri çıkar ve Ağustos ayına kadar gelişir.

Renkleri yazın kızıl kahverengi. Kışın ise gri-kahverengidir. Karın kısmı açık renklidir. Yavrular doğduklarında ve onu izleyen 3-4 hafta süresince beyaz beneklidirler.


 

0 Yorum

Yorum Yap