SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 17:28

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Koçak; “ Normal bir gebeliğin takibi bütün kadın doğum uzmanları tarafından yapılabilir ama riskli gebelikler perinatoloji uzmanı tarafından yapılmalı ve ultrasonografide bu uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir” dedi.

 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Perinatoloji Polikliniği hem şehir içi hem de şehir dışından birçok hastaya umut oluyor. Uzman kadrosu ile birçok ailenin hayatına dokunuyor.

 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) görev yapmakta olan Prof. Dr. İdris Koçak, gebe kalmak isteyen her kadının genel muayenesinin yapılmasının şart olduğunu belirterek, gebelik sonrasında kesinlikle düzenli takiplerin yapılmasının önemini vurguladı. Kadın Doğum uzmanları tarafından riskli gebelik tanısı koyulan hastaları Perinatoloji kliniğinin olduğu birimlere yönlendirir. Prof. Dr. Koçak Perinatoloji hakkında tüm merak edilenleri Samsun Şehir Gazetesi ile paylaştı.

 

Perinatoloji nedir?

Perinatoloji’nin riskli gebelikleri takip eden bir bilim dalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçak; Perinatoloji’nin öneminin artmasıyla hekim sayısının da arttığını belirterek  “ Perinatoloji hem annede hem çocukta olacak bir takım riskleri belirlemek ve onları tedavi etmek üzerine kurulu bir bilim dalıdır. Normal bir gebeliğin takibi bütün kadın doğum uzmanları tarafından yapılabilir ancak riskli gebelikler Perinatoloji Uzmanı tarafından yapılmalıdır” dedi.

 

Riskli gebelikte hem anne hem fetüs açısından değerlendirme yapıldığını da ifade eden Prof. Dr. Koçak;  “Annede kalp hastalığı vardır, kalp ameliyatı geçirmiştir, böbrek hastalığı vardır, hipertansiyonu vardır gebelik öncesi bu durumlar riskli gebelik grubuna girer. Bunun gibi ciddi hastalıkların yanında orta düzeyde riskli olan gebelerde bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ortopedik özürlü bir hastalık , diyabet veya guatr hastalığı gibi durumlardır. Bu hastalarında Perinatoloji Uzmanları tarafından takibi yapılması gerekir” diye konuştu.

 

Fetüste oluşabilecek genetik veya genetik olmayan riskli gebelikler için de örnek veren Prof. Dr. Koçak; “ Fetüsün bir intorin cerrahi gerektiren bir durumu olabilir. Mesela idrar yollarında tıkanıklık olduğu zaman bu idrar yollarındaki bu tıkanıklık açılarak çocuğun sağlıklı bir şekilde doğması sağlanabilir” diyerek şöyle devam etti:

 

“ Son dönemlerde özellikle genetik açıdan çocukta bir sorun var mı yok mu diye değerlendirilmesi perinatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Hem anneden su alınarak hem de anneden kan alınarak çocukta herhangi bir şekilde bir kromozomal bir anomali var mı özellikle down sendromu var mı yok mu diye takip edebiliriz. Bizim kliniğimizde bütün tarama testleri, bütün genetik testler çok rahatlıkla yapılmaktadır.”

 

Çok geniş bir alana sahip olan Perinatoloji bilim dalı hakkında daha detaylı bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap