SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 19:09
Voleybolla Hayatı Değişti, Egzersizde Marka Oldu (Özel haber) Görseli
HABERDE İNSAN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Pozitif etkileriyle vücuda birçok şifa dağıtan spor, yaşam tarzına dönüşmesi halinde engelleri ortadan kaldırarak mutluluğa götüren aktivitelerin başında geliyor. Aynı zamanda pek bilinmese de düzenli egzersizlerle hayatı değiştirerek başarıya da götürüyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi de sporu ‘Yaşamayı Hissetmek’ olarak özetleyen eski voleybolcu Canan Özyurt Kurt. Küçük yaşta yakalandığı hastalıklarını sporla yenen genç kadın, şimdi de işlettiği performans akademisinde kişiye özel egzersiz programlar uygulayarak hareketleri kısıtlı hastaların yaşamını kolaylaştırıyor.

11 YAŞINDA VOLEYBOLA BAŞLADI

Ordu’nun Fatsa ilçesinde bekçi baba ve ev hanımı annenin 4 çocuğundan biri olan Canan Özyurt Kurt, 7 yaşında kronik astım ve alerjik bronşit hastalıklarına yakalandı. Bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için çocukluk yıllarını kardeşleri ve arkadaşlarıyla oyun oynayamadan geçirdi. Tedavisi sürerken 11 yaşında ailesinden gizlice ortaokul kız voleybol takımına seçildi. Oyun oynamanın özlemiyle kapasitesinin üzerinde efor sarf etti ve astım krizi geçirdi. İdmanlara annesinin gözetiminde katılarak kendisini göstermeye başladı. Sonunda da takımın kaptanı oldu.

A MİLLİ TAKIM SEÇMESİNE DAVET EDİLDİ

Müsabakalarda elde edilen derecelerde büyük payı bulunan Kurt, lisede de spor bölümünü seçti. Hentbol, voleybol, atletizm gibi spor dalıyla uğraşması, akciğerinin gelişmesini sağladı. Mezun olduktan sonara beden eğitimi öğretmeni olmaya karar veren sporcu, Ondokuzmayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Meslek Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Uygulamalı Parkur Sınavı’na hazırlanmak için yaz okuluna gitti. Ancak antrenman sırasında sakatlandı. Buna rağmen parkur sınavını en az sürede bitiren ikinci aday olup bölüme yerleşti. 2009 yılında Erasmus Programı’nı ilk kazanan iki öğrenciden biri oldu. Aynı yıl Antalya’daki Voleybol A Milli Kadın Takımı seçmelerine davet edildi. Yurt dışı eğitim hakkından feragat ederek gittiği seçmelerde, cam parçasının ayak baş parmağını kesmesi sonucu elendi.
 

TÜRKİYE TEMSİLCİSİ OLDU

Voleybola veda etmesine rağmen sporu bırakmayan Canan Özyurt Kurt, üniversite yıllarında fiziki engeli olan insanları egzersizle hareket etmelerini sağlamak için sportif eğitmenlik yapmaya karar verdi. İstanbul’da branşının en iyi hocalarından Pilates, Kişisel Eğitim Eğitimi (ACE) ve Amerika Ulusal Spor Hekimliği Akademisi Eğitimi (NASM) alarak gerekli tüm yeterlilik belgelerine sahip oldu. Yaşama sporla tutunan genç kadın, daha sonra da Uluslararası Certified Functional Strength Coach (CFSC) Türkiye Temsilcisi oldu. 


 

EVLERDE EGZERSİZ YAPTIRDI

Başarı hikayesini Samsun Şehir Gazetesi’ne anlatan 2 çocuk annesi Kurt, voleybolu bırakmasının hayatının dönüm noktası olduğunu söyledi. Hem sporla iç içe olmak hem de hareket kısıtlılığı yaşayanlara egzersiz yaptırma fikrinin kendisini çok heyecanlandırdığını ifade ederek, “Zayıflama üzerine eğitim alırken Samsun’da kişiye evinde özel egzersiz programı uygulamaya başladım. Taşıyabildiğim malzemeleri sırt çantamda getiriyor, yastık ve koltukları kullanıyordum. Bilgilerimin işe yarayıp yaramadığını, vücutlarının değişip değişmeyeceğini çok merak ediyordum ama çaktırmıyordum. Sonra bir öğrencim daha oldu. Fiziksel ve psikolojik memnuniyet artınca kısa zamanda popüler oldum. Bu şekilde 2 yıl evlerde kişisel egzersiz eğitmenliğine devam ettim.” bilgisini verdi.

TANGO STÜDYOSUNU SALON YAPTI

Hizmet almak isteyen danışan sayısının her geçen gün artması sonucu dans ettiği tango stüdyosunu kiralayarak spor salonuna çevirdiğini anlatan Canan Özyurt Kurt, “İlk sermayem 5 bin liraydı ve tamamını malzemeye harcamıştım. Özel egzersize gelen ilk grubum ise tıp fakültesindendi. 5 kişilik profesör ekibi, öğle arası geliyordu. Kaslarını çalıştırmak için kollarını kaldırmalarını söylediğimde bana kasın Latince isimlerini söylüyorlardı. Konunun uzmanı olduklarını için de eğitim vermeden önce ders çalışmam gerekiyordu. Onlar benim şansım oldu. Hem çok severek hem de keyif alarak çalıştım. Sonra Diş Hekimliği Fakültesi’nden bir grubum olunca tüm saatlerim doldu.” diyerek eski günlerden söz etti. 


 

BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞADI

Türk Milli Voleybol A Takımı’nda yardımcı antrenör olan eşimle Yağmur Can Kurt ile yeni evlenmesinin ardından başından geçen olayları ve yaşadıkları ekonomik zorluklara değinen  iş kadını, “Dubleks ev kiralayarak üst katını spor salonu yapmıştık. Fakat 9 ay sonra satılınca hem evsiz ve hem de salonsuz kalmıştık. Büyük masraf etmiştik ve çok da borcumuz vardı. Sonra yer aramaya başladık. İlk salonumuzun olduğu zemin katı kiraladık. 200 metrekarelik yeri kırdık, döktük ve toparladık. Sakatlanmaların önüne geçmek için 25 bin TL’ye internetten antrenman zemini aldık. Çok kötü plastik kokuyordu. Gönderilen malzemeyi dökünce de zemin yandı. İstanbul’a gittiğimizde de dolandırıldığımızı anladık. 75 bin lira verip yurt dışından gerçek zemini getirttik. Serince çok mutlu olmuştuk.” dedi.

PERFORMANS AKADEMİSİ KURDU

Büyük zahmetle açtıkları ‘Salon Sıfır’ın kapasiteyi aşması üzerine büyütmeye karar verdiklerini dile getiren girişimci, “ 4 yıl boyunca erken saatlerden gece yarılarına çalışıyorduk. Yine İstanbul’da çok merak ettiğimiz bir eğitim vardı. 4 gün salonda, 3 gün eğitimdeydik. 30 günü sadece uçakta uyuyarak geçirdik. Pandemi ise bizim için başka bir dönüm noktası oldu. Uzman olmak için eşimle Gelişim Üniversitesi Hareket ve Antrenman Bilimleri’nde yüksek lisansa başladık. Sokağa çıkma yasağı döneminde derslere hem online katılıyorduk hem de müşterilerimize egzersiz yaptırıyorduk. Sonra salonumuzu CY Performans Akademisi’ne dönüştürme kararı aldık. Yanımızdaki dükkanı da kiralayarak birleştirdik. Böylelikle antrenman salonu sayısını 6’ya, kapasitemizi 400 metrekareye çıkardık. Şuan günün her saati tüm branşlarda fonksiyonel performans antrenmanları ile kişiye özel egzersiz programlarına devam ediyoruz.” diye konuştu

ANA MİSYON HAYAT BOYU EGZERSİZ

Spor akademisinin sisteminden bahseden Canan Özyurt Kurt, “Bu hizmetimizi yaşam kalitesini yükseltmek, kilolarından, ağrılarından, fiziksel ve psikolojik sorunlarından kurtulmak isteyenlere veriyoruz. Akademimiz, kısa sürede kilo verdiren yer değildir. Ana misyonumuz, egzersizin insanların hayatlarına olan etkilerini göstermek ve bunu yaşam şekli haline getirmeleri gerektiğini öğretmektir. Akademimize ilk kez gelen danışanlarımızın önce genel durumlarına bakıyoruz. Vücut, çevre ve yağ ölçümleri, dinamik ve aktif duruş analizleri yaparak, efor ve kuvvet testleri uyguluyoruz. Ardından her şey ayaktan başladığı için ayak yapısını inceliyoruz. Elde ettiğimiz sonuçları açıklayarak egzersiz programı hakkında bilgi veriyoruz. Vücut yenileneceği için egzersize anatomik adaptasyon süreci 4 haftadır. Programda önce kaslar kasılacağı için küçük küçük mobilite, stabilite ve eklem hareketleriyle kas dokusunu esneterek egzersize hazırlıyoruz. Bu esnada merkezi sinir sistemine ‘Birazdan egzersiz yapacağım’ sinyali yolluyoruz. Antrenman sırasında zayıf kaslar yorulur ve acır. Ancak dayanan öğrencilerimiz, bedenine hükmedebildiği görünce rahatlar. İletişimi, sosyal çevresi değişir psikolojisi düzelir. İş ve aile hayatında mutlu olur. ” açıklamasında bulundu.

MARKA OLDULAR

Özel egzersiz programlarıyla bütün meslek dallarında geniş bir kitleye hitap ettiklerini söyleyen Kurt, eğitmen eğitiminde Türkiye’de marka haline geldiklerinin altını çizdi. Dünya’daki gelişmeleri takip ederek teknolojiye önem verdiklerini dile getiren Canan Özyurt Kurt, “İki ayak üzerinde yürüyüp denge durmak için çaba harcayan tek canlıyız. Zaman içinde ayaklar içe veya dışa basan hale gelebilir, ayakaltı gergin olabilir veya kemiklerin şekilleri bozulabilir. O yüzden tabanlık makinesi aldık. Şuan Karadeniz Bölgesi’nde sadece bizde var. Performansı etkilediği için Samsunspor’un yanı sıra çok sayıda kulüpten yerli yabancı futbolcuya, voleybolcuya, basketbolcuya, dansçılara ve hastalara özel tabanlık yapıyoruz. Ayrıca elektriksel kas uyarımıyla en basit hareketlerden maksimum etki alınan,  yolladığı sinyallerle kasların aktivasyonunu sağlayarak egzersiz yaptıran elektriksel kas stimülasyonu (EMS) cihazımız da var.” şeklinde konuştu.

SPORLA YAŞADIĞINI HİSSEDİYOR

Her gün Canan hocanın Canan’a antrenman yaptırdığına da değinen 33 yaşındaki başırılı kadın, “Kendime yaptığım spor programıyla sınırlarımı zorluyorum. Bedenim beni dinliyor mu dinlemiyor bakıyor, stresim atıyorum. Sonuç ise muhteşem oluyor. Kalbimin attığını, temiz kan pompaladığını, kaslarımın çalıştığını hissediyorum. Yani yaşadığımı anlıyorum. Mutlu ve başarılı olmak isteyenlere de düzenli egzersizi tavsiye ediyorum. Amacım, egzersiz yapabilmelerini sağlamaktır. Başardığımda misyonumu tamamlamış olacağım. Hayatta her sonuç bir sebebe bağlı. Hastalıklarımı kabullenip sporla ilgilenmeseydim bu günlere gelemezdim. Yaşamadığınız bir şeyi yaşatamazsınız. Belki de başarılı olmamın sebebi hastalıklarımdı. İşimi çok seviyorum. İyi bir voleybolcu mu yoksa eğitmen mi olmak istersin diye sorsalar yine eğitmenliği seçerim.” ifadelerini kullandı.

0 Yorum

Yorum Yap