• Samsun
  • Son Güncelleme 14:52

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Yok olmaya yüz tutan mesleklerden biri olan demircilik mesleğini yaşatmaya çalışan 65 yıllık demir ustası Hacı İbrahim Germi, çırak bulamamaktan dert yandı. Germi; “Şimdiki gençler ocak başında terlemez, kolay iş arıyorlar. O yüzden bizden sonrası yok” yorumunu yaptı.

Samsun’un İlkadım ilçesinde 65 yılı aşkın süredir demircilik yapan Hacı İbrahim Germi, mesleğinin en tecrübeli isimlerinden. Dedesi ve babasından öğrendiği aile mesleğini yıllardır aynı aşkla sürdüren Germi’nin en büyük üzüntüsü ise gençlerin geleneksel mesleklere ilgisizliği oldu. Demirciler Çarşısı’ndaki küçük atölyesinde demirini işlerken samsunşehirgazetesi.com ekibinin sorularını yanıtlayan Germi,  samimi açıklamalarıyla da dikkat çekti.

“GENÇLER KOLAY İŞ ARIYOR”

Hacı İbrahim Germi; “Aileden gelen bir meslek, benim dedem demirciydi. Dedemden babam aldı, babamdan da ben aldım. Onlardan aldığım terbiye ve sanatla devam ettirdim. Benden sonra bu işi devam ettirecek insan yok. Bu mesleği yapacak kişilere tavsiyem; bu meslek zevkle yapılan bir meslek, hiçbir zaman aç kalmazsın. Güzelce hakkını vererek yapmak gerek ama şimdiki gençler ocak başında terlemez, kolay iş arıyorlar. O yüzden bizden sonrası yok. Gençler artık evlerinde duvara çivi çakmayı beceremiyorlar, bu meslekte ustalığa gerek yok, yapa yapa bu iş öğrenilebilir” dedi

“GENÇLERE BU MESLEĞİ SEVE SEVE ÖĞRETİRİM”

Eskiden rahmetli dedemin yanında 13 adam vardı, şimdi bir ben varım diyen Germi; “Mesleğimiz zor değil. Çocukluktan, çekirdekten başlanırsa çok güzel bir meslek. Köyde tarlası, arazisi olan bile dışardan alıyor sebzesini ve meyvesini. Kendi bahçesine dikmeye üşeniyor. Eski köylümüz yok. Eskiden 90 yaşındaki insanlar tarlada çalışırdı ama şimdi gençler yorulmayacakları işler arıyorlar. Teknolojiyle de bağlantısı var. Her şeyin hazırı var, makineler yapıyor. Makineler arızalandığı veya kırıldığı zaman atıp yenisini alıyorsun ama bizim meslek öyle değil. Bizim meslekte seneden seneye bilevlemeye gelinir. Bir seneden evvel tamir olmaz. Benden sonra bu meslek tamamen bitiyor. Gençler gelsinler yardımcı olurum, öğretirim. Hazır alıp kullanıp atılacağına, tamir edilip kullanıldığı zaman daha tatlı olur. Bizim meslekte örsün sol tarafı ince, sağ tarafı kalın ses çıkarır. Bu yüzden sola üç defa vurursan çırağa gel sağa dört defa vurursan ustaya gel demektir” diyerek işinin inceliklerinden ve tamir etmenin yaşattığı hislerden bahsetti.

“BU İŞİ ALLAH RIZASI İÇİN YAPIYORUM”

Mesleğindeki püf noktalarına ve maneviyatına da dikkat çeken Germi; “ Bu peygamberimiz Davut (a.s) mesleği, hile hurda kabul etmeyen bir meslek. Bunu en güzel şekilde yapacaksın, yapamadığın zaman yanlış yaparsan bu çekici kafana kazayla vurursun. Bu bir. İkincisi, baltanın ağzına su vermesi çok önemlidir. Biz yalak deriz su olan yere, suyu vermek çok önemlidir. Ne kadar güzel yaparsan yap suyunu veremezsen o balta ya kırılır ya da döner hiçbir işe yaramaz. Bu işi ben zevkle yapıyorum, parayla pulla işim gücüm yok. Sadece köylünün, vatandaşın gönlünü yapmaya çalışıyorum. Bir Allah razı olsun alabiliyorsam ne mutlu bana. Bu yaştan sonra parayla pulla işim yok” İfadelerini kullandı.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap