SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:49
Evinde Atölye Kurdu, Taşları Mücevhere Dönüştürüyor (Özel haber) Görseli
HABERDE İNSAN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kıymetli maden ve doğal taşlar sektöründe Karadeniz Bölgesi’nin tek kadın faset kesim ustası olan 3 çocuk annesi Hacer Üstündağ, atölyeye dönüştürdüğü evinde müşterilerinin gönderdiği birbirinden değerli taşları mücevhere dönüştürüyor. Elde ettiği kazançla evinin geçinin sağlayarak çocuklarını okutan Üstündağ, farklı tasarımlarıyla takı piyasasında adından söz ettiriyor. Ülke genelinden gelen usta öğretici tekliflerini geri çeviren 41 yaşındaki girişimci, büyük atölye kurarak mesleğini gençlere öğretmeyi hedefliyor.

1999 yılında evlenerek İzmir’den gelin geldiği Samsun’un Ayvacık ilçesi Gürçam mahallesinde bağ bahçe işleriyle uğraşan ev hanımı Hacer Üstündağ, bir süre sonda girişimci ruhu ve öğrenmeye meraklı kişiliğini üretimle bütünleştirdi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yörede Cicim Kilimi dokunduğunu ancak unutulmaya yüz tuttuğunu öğrenen Üstündağ, araştırmaları sonucu dokumayı bilen yaşlılardan işin inceliklerini öğrendi. Kilimleri dokuyabilmek için gece gündüz uğraş veren ev hanımı, sonunda da kimsede olmayan renk ve desenleri kilimlere işledi. Hobi olarak dokuduğu kilimleri satarak evinin geçimine katkı sağladı.

EVİNİ ATÖLYEYE ÇEVİRDİ

Zor ve ilkel yaşamanın yanında üretimi seven Hacer Üstündağ, doğal taş kesim işine merak sardı. İmal ettikleri faset kesim makinesinde aylarca kesim yapmak için denemeler yapan Üstündağ, dokuma tezgahıyla birlikte Samsun’a geri döndü. Evinin bir odasını atölye olarak dizayn eden ev hanımı, yaptığı kesimleri, taş modellerini ve takı tasarımlarını sosyal medya hesabında yayınladı. Zamanla takipçi sayısının artmasıyla birçok değerli taşın kesilmesini isteyen müşteri kitlesi oluştu.

HAYAT SERÜVENİNİ ANLATTI

5 yıl önce başlayan üretim serüvenini anlatan Üstündağ, “Yöresel Cicim Kilimi dokuma tezgahı yaptırmak için İzmir’de yaşayan ağabeyimin yanına gitmiştim. Abim doğal taşlarla üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyordu. Ben de taşları takıların üzerinde görüyordum ama nasıl kesildiğini merak ediyorum. Abimden bilgi edinince kesmeyi öğrenmek istedim. Makinenin satışı Türkiye’de olmadığı için İzmir’de imal ettirdim. Sonra dokuma tezgahını da alıp evime döndüm. Taşın nasıl kesileceği konusunda hiçbir bilgim yoktu. Eğitim almadan kesmek mümkün değildi. Yabancılar da sırrını vermek istemediği için faset kesim videosu bile yoktu. Aylarca üzerinde denemeler yaptım. Sabahlara kadar çalıştım. En sonunda da makinedeki ölçülendirme numaralarını, açıları, taşın kesilme aşamalarını, disklerin hangi taşı kestiğini, nasıl parlatılacağını çözdüm. Şimdi ise birbirinden güzel doğal taşlara profesyonelce şekil veriyorum. Ham gelen taşlar, müşterilerime mücevher veya takı olarak gidiyor.” bilgisini verdi.

TAKILARA YOĞUN TALEP VAR

Günde 2 taş kesebildiğini söyleyen girişimci Hacer Üstündağ, “Ev hanımıydım ama yeniliklere açık, meraklı, bitkileri ve toprağı araştıran, üretmeyi seven bir insanım. Hem çiftçiyim hem de geleneksel ve farklı olanı ortaya çıkarmaya çalışan biriyim. Disklerim olsa Dünya’nın en sert taşı olan Elmas’ı bile keserim. Yani bu konuda kendimi çok geliştirdim. Yurt içi veya yurt dışından müşterilerim önceden gönderdikleri taşı kesmemi istiyordu şimdi ise başta Zümrüt, Yakut, Safir, Kurvars, Akuamarin ve Akik başta olmak üzere birçok değerli madenden tasarladığım takılardan talep ediyor. Şuan yoğun ilgili var ve siparişleri yetiştirmeye çalışıyorum.” diye konuştu.

SAMSUN’U MERKEZ YAPACAK

Gelecekle ilgili hedeflerinden söz eden Hacer Üstündağ, “Kızım üniversitede takı tasarım ve kuyumculuk bölümünü bitirdi. Bu işi artık onunla birlikte yürüteceğim. Tasarımını kızım yapacak ben de keseceğim. Ülkemizde kadın faset ustası olmadığı için hem öğrencisi olup hem de çırak yetiştirmemi isteyenlerden teklifler alıyorum. Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun merkezli bir yatırım projesi söz konusu. Burada beni değerlendirmek istiyorlar. Şuan düşünme aşamasındayım. Ama Samsun’u sektörde Türkiye’nin taş kesim merkezi haline getirmeyi hedefliyorum. Büyük ve kapsamlı bir atölye kurup usta yetiştirmek, üretimi artırmak ve öğrencilere imalat imkanı tanımak istiyorum. Çünkü faset kesim, geleceğin en parlak mesleklerinden birisi olacak. Amacım para kazanmak değil çocuklarımıza faydalı olmaktır.” İfadelerini kullandı.

0 Yorum

Yorum Yap