• Samsun
  • Son Güncelleme 03:38
Yabani orkide üreticileri hasat için gün sayıyor Görseli
GÜNDEM

Samsunlu üreticiler, 6 yıldır tarımı yapılan yabani orkide bitkisinin hasadı için gün sayıyor. Yaş halde kilosu 70-100 liradan alınan salebin işlenmiş toz halinin ise kilosu 1000-1500 liraya kadar alıcı buluyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde, doğada yabani olarak yetişen, toplanması yasak olan ve 'salep' olarak bilinen yabani orkide bitkisi, 2015'te hazırlanan proje kapsamında izinli sökülüp, tarlalarda yetiştirilmeye başlandı. Kısıtlı alanda yüksek kar sağlayan yabani orkideyi üreten çiftçi sayısı da yıllar geçtikçe arttı.
Kilosu 1000-1500 TL 
Bu yıl çiftçiler tarafından ilçede yaklaşık 30 dönüm alanda üretim yapıldı. Ayrıca gerçekleştirilen çalışmalarla 19 Mayıs ilçesinin yanı sıra Bafra, Alaçam, Çarşamba ve Kavak ilçelerinde de üretim yaygınlaştırılarak ekili alan il genelinde 50 dönüme yükseltildi. Bitkinin toprak altında bulunan yumrularının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilen ‘salep’ dondurma hammaddesi olarak kullanılırken yabani orkide üreticileri 10-15 Mayıs’ta başlayacak hasat için gün sayıyor. Hasat döneminin yaklaşık bir ay süreceği belirtildi. Yumruların yaş haldeki kilosu 70-100 liradan üreticiden alınan salebin işlenmiş toz hali, kilosu 1000-1500 liraya kadar alıcı buluyor. 

Çiftçilerin ürünlerini hasat etmeden daha tarladayken firmalara sattıklarını söyleyen 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, "Bu yıl hasadımız 10-15 Mayıs itibariyle başlayacak. Biz de hasat için artık gün sayıyoruz. Hasat bir ay devam edecek. Pazarlama anlamında çiftçilerimiz bir sorun yaşamıyorlar. Alım garantili üretim yapıyorlar. Tarladayken ürünlerini sattılar hasat sonunda da firmalara teslim edecekler. Üreticilerimiz memnun durumda. Çiftçilerimizin ilgisi yabani orkideye her geçen yıl artıyor. Özellikle arazisi küçük olanlar için dar alanda yüksek getirisi olan bir ürün. Bu nedenle de daha çok tercih ediyor. Ekim alanın genişlemesi üretici sayısının artması bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap