• Samsun
  • Son Güncelleme 03:02
Prof.Dr. Demir: Kış kuraklığına karşı Aralık-Mart yağışları kritik Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Aralık-Mart aylarında düşecek yağışın çok önemli ve kritik olduğunu belirterek bu dönemde kış kuraklığı yaşanması halinde 2022 yazının sıkıntılı geçeceğini söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, dünyada yaşanan küresel iklim değişikliğinden Türkiye’nin son yıllarda önemli ölçüde etkilendiğini söyledi. Özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklığının yanı sıra kış kuraklığının da son birkaç yıldır görüldüğünü dile getiren Prof.Dr. Demir, “Bu kuraklığın cinsi, şekli şiddeti farklı olmakla beraber gittikçe artan ve gittikçe etkisinin de hem toplum üzerinde hem de tarımsal üretim üzerinde etkisinin artmaya başladığını, yaşam standardımızı etkilediğini yaşayarak görüyoruz. Tabi bu kuraklığa baktığımızda özellikle yaz kuraklığı halkımız tarafında çok yaygın olarak bilinirken kış kuraklığı olarak ifade ettiğimiz kuraklık çok algılanmıyor, tanımlanmıyor.

Zaman zaman çok şiddetli yağışların yağması sanki kuraklık bitmiş gibi algılanıyor. Halbuki biz kuraklığı tanımlarken yağış rejiminin düzensizliği olarak tanımlıyoruz. yani yağışın düzenli düşmemesi, yağışın düşmemesi gereken zamanda ani ve şiddetli düşmesi, düşmesi gereken zamanda yağışın düşmemesi gibi bütün parametreler bir noktada bu sürecin sonucunu oluşturuyor” diye konuştu.



‘Bazı bölgelerde hala kuraklık etkisi devam ediyor’

Prof.Dr. Demir, Türkiye’nin yüzde 60-70’inde son birkaç aydır yaz kuraklığının etkisinin hala devam ettiğini belirterek “Türkiye önümüzdeki süreçte beklediğimiz kış yağışlarının iyi düşmesini umut ediyoruz. Özellikle Aralık ve Mart arası yağışlar çok önemli ve kritik. Türkiye genelinde Haziran ayından bu tarafa hala devam eden belli bölgelerde ciddi kuraklık var. Bir bölgede çok şiddetli bir günlük yağış düşmüş ondan sonra 3 ay yağış almıyor.

Bunlar sık görülmeye başladı. Bunlar tam da bu sürecin bir sonucu. İnşallah kış yağışları noktasında umutlu bakmak istiyorum ama nihayetinde süreci de hep beraber yaşayıp görüyoruz bazı emareler de bizde endişe oluşturuyor. İnşallah olumlu sonuçlar alırız. Eğer bu senenin kış döneminde yağışları yeterli oranda almazsak gerçekten 2022 yılı sıkıntılı geçecek demektir. Hem üretim açısından hem de ürettiğimiz ürünlerin kalitesi açısından” dedi.



‘Yer altı suyu seviyesinde azalma olabilir’

Karadeniz Bölgesi’ndeki durumu da anlatan Prof.Dr. Demir, “Karadeniz bölgesi aslında Türkiye geneline göre son 3,4 aydır fena yağış almıyor. Ama bu yağışın şiddetinde ve dağılımında sıkıntı var. Bir de bu dönemde özelikle sonbaharda belli miktarın üzerinde yağış alması, kış yağışları noktasında da bizde endişe oluşturuyor. Çünkü yağışın yıl içinde dengeli dağılması gerekiyor. Yağışın yıl içinde dengeli dağılması gerekiyor. Eğer kış yağışları da aynı şekilde devam etmezse bu sefer Karadeniz Bölgesi için en önemli risklerden bir tanesi yer altı suyu seviyesinde meydana gelen azalmalara bağlı olarak pınarların, derelerin kuruması sulak alanların risk altına girmesi” şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap