• Samsun
  • Son Güncelleme 08:44
Mandalar Kızılırmak Deltası’na salındı Görseli
GÜNDEM

Türkiye’de en fazla manda popülasyonunu bulunduğu Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde ilkbaharın gelmesiyle birlikte kışı ağıllarda geçiren manda sürüleri deltaya bırakılmaya başlandı. Mandalar Ekim ayına kadar ki süreyi Kızılırmak Deltası’nda doğal yaşam alanlarında geçirecek.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti su kuşlarının yanı sıra manda popülasyonu açısından da çok önemli bir konuma sahip. 56 bin hektar alanı kapsayan delta, Türkiye’nin en fazla manda popülasyonunun görüldüğü yer olma özelliğini de taşıyor. Ekim ayı sonundan itibaren kışı ahırlarda geçiren manda sürüleri ilkbaharın gelmesiyle birlikte ise yeniden Kızılırmak Deltasına bırakılmaya başlandı.
Yapılan bir araştırmada, yaklaşık 10 bin civarında manda olduğunu ve 5 bin 500 mandanın sulak alan içerisinde 6 ay boyunca bulunduğu belirlendi. Sulak alan ekosisteminin sürdürülebilirliği açısından önemli bir katkısı bulunan mandacılık bölgede son dönemde hızla gelişme gösterdi. Özellikle manda sütünden yapılan, kaymak, yoğurt ve peynirlere vatandaşların talebi son yıllarda arttı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 13 Nisan 2016'da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin korunması için bölge, Temmuz 2018'de araç girişine kapatıldı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin Dünya Mirası Daimi Listesi'ne alınması ile bölgenin daha etkin korunması amaçlanıyor.
'Kesin Korunacak Hassas Alan' İlan Edildi
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, son olarak geçen Mayıs alında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen 21 yerden biri oldu. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, dünyada nesli tükenme tehlikesi altındaki türleri barındırıyor. Alanda, şu ana kadar tespit edilen kuş türlerinden 18'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu, 21'inin ise nesli tehlike altına girmeye yakın türler arasında yer aldığı belirtildi.

0 Yorum

Yorum Yap