• Samsun
  • Son Güncelleme 10:13
Drone pilotu olmak isteyenlerin sayısı arttı Görseli
GÜNDEM

Türkiye’de genişleyen kullanım alanı nedeniyle hem kamu kurumlardan, hem özel firmalardan hem de yapılan bireysel başvurulan nedeniyle Drone pilotu olmak isteyenlerin sayısı artış gösterdi. Drone pilotluğu özellikle Z kuşağı tarafından da bir meslek olarak görülmeye başlandı.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Türkiye’de teknolojik gelişmelere paralel olarak sivil amaçlı insansız hava araçlarının (İHA) kullanım alanları ve şekilleri de genişledi. Bununla birlikte Drone Pilotu olmak isteyenlerin sayısında da ciddi bir artış meydana geldi. Genişleyen kullanım alanı nedeniyle hem kamu kurumlardan, hem özel firmalardan hem de yapılan bireysel başvurulan nedeniyle Drone pilotu olmak isteyenlerin sayısı artış gösterdi. Drone pilotluğu özellikle Z kuşağı tarafından da bir meslek olarak görülmeye başlandı. Droneler çok geniş kullanım alanının olması, zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması gibi faktörler nedeniyle gün geçtikçe büyüyen pazarda ciddi bir istihdam olanağı sağlıyor.

İHA Eğitmeni olan Şenay İnan, Uluslararası İnsansız Araç Sistemleri Derneği tarafından 2013’te yayınlanan bir raporda sektörün 2025 yılına kadar 100 binden fazla yeni istihdam oluşturacağının belirtildiğini söyleyerek “Fakat bu sayı günümüzde 200 bin seviyelerine ulaştı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sektörün büyümesi ile birlikte, dron pilotu olmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Bugüne kadar 3 binden fazla kişiye İHA Pilotluğu eğitimi verdik. İstanbul başta olmak üzere Ankara, Sakarya, Antalya, Iğdır, Samsun, Manisa, Bursa ve daha pek çok ilde eğitimler düzenledik. 2021’in ilk 4 ayında dron pilotu olmak isteyenlerden gelen talep 2020’ye göre yüzde 40 artmış durumda. Dron pilotları kamu da belediyeler, valilikler, orman genel müdürlükleri gibi yerlerde çalışabiliyor. Askeriye ve emniyette de son yıllarda dron pilotları istihdam edilmeye başladı. Enerji sektöründe hem maliyetten, hem de zamandan yarı yarıya tasarruf sağladığı için dron teknolojisi son yıllarda çok fazla kullanılmaya başlandı. Dron pilotları GES, RES ve HES projelerinde endüstriyel dronların kullanımı alanında çok rahatlıkla çalışabiliyor” dedi.

Arama kurtarma birliklerinde, haritacılar odalarında, inşaat sektöründe de dron kullanımınını  yaygınlaştığı için bu alanlarda da dron pilotları için pek çok istihdam imkanı olduğunu dile getiren İnan, “Açık hava etkinlikleri, spor müsabakaları, spor antremanlarında da son yıllarda dron kullanımı yaygın olarak kullanılmaya başladığından bu alanlarda da dron pilotu ihtiyacı artıyor. Son olarak düğün fotoğrafçılığı, özel günlerde gerçekleştirilen çekimler gibi alanlarda da dron pilotlarının rahatlıkla iş bulabildiğini söyleyebilirim. Kurumsal firmaların da yavaş yavaş kendi bünyelerinde dron pilotluğu departmanları kurma çalışmalarına başladıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap