• Samsun
  • Son Güncelleme 10:05
Demirci ustası bir tek o kaldı Görseli
GÜNDEM

Samsun’da 'Demirciler Yokuşu' olarak bilinen Demirciler Caddesi'ne ismini veren mesleği sürdüren günümüzde tek demirci ustası kaldı. 69 yaşındaki İbrahim Germe, el emeği ile demir döverek mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

İlkadım ilçesinde, 'Demirciler Yokuşu' olarak bilinen cadde de demircilik mesleğini yapan usta sayısı yıllar geçtikçe azaldı. Ustalar bir bir emekli oldu. Bazıları mesleği bıraktı, bazıları ise hayatını kaybetti. Günümüzde caddede el emeği ile demir işleyerek mesleğini sürdüren bir tek İbrahim Germe kaldı. Demirci ustası Germe, ateşte ısıttığı demiri örs üzerinde çekiçle döverek mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

’Bu caddede 40-45 kişi demircilik yapardı’

Ölene kadar demir dövmeye devam edeceğini belirten İbrahim Germe, “Mesleği, dedemden ve babamdan öğrendim. Önceden Demirciler Yokuşu’nda 40-45 kişi demircilik yapardı. Bu işe dedem başladı ardından babam devraldı şimdi ben sürdürmeye devam ediyorum. İkisi de demir döverken son nefeslerini verdiler. Bende ölene kadar bu işi yapmaya devam edeceğim. Dedemin, babamın zanaatını sürdüreceğim” diye konuştu.

‘Demirci ustası bir ben kaldım’

Germe, gençlere de mesleğini öğretmek istediğini ancak ne çıkarak ne da kalfa bulamadığını belirterek “Ben bu işi yapmaktan mutlu oluyorum. Ancak yıllar geçti ve bende yoruldum. Gençlere mesleğimizi öğreteyim istiyorum ama kimse demircide çalışmaya gönüllü olmuyor. Maalesef gençler artık kolay iş istiyorlar. Benim gençliğim bu cadde de demir döverek çok güzel geçti. Yıllar geçti şimdi koca caddede demir ustası bir ben kaldım” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap