• Samsun
  • Son Güncelleme 13:06
KOSGEB destekleri kadınları girişimci yaptı Görseli
EKONOMİ

KOSGEB desteklerinden faydalanan kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Samsun’da 2010-2020 yılları arasında KOSGEB desteklerinden faydalanan girişimcilerin yüzde 55’ini kadınların oluşturduğu belirtildi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

KOSGEB tarafından ‘Geleneksel Girişimci Destek Programı’ ve ‘İleri Girişimci Destek Programı’ kapsamında kentteki kadın girişimciler ile birlikte genç, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi girişimcilere pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Bunun haricinde KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında ve İşletme Geliştirme Destek Programı altında yer alan Nitelikli Eleman Desteği kapsamında da kadınlara pozitif ayrımcılık yapılıyor. Bu uygulamalar sonucunda girişimci işletmelere sağlanan ve üst limiti 50 bin TL olan bir kredinin üst limiti girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda 70 bin TL’ye çıkıyor. Nitelikli Eleman Desteği kapsamında destek oranı yüzde 60 olarak uygulanmaktayken, istihdam edilecek elemanın; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranı yüzde 80’e çıkıyor.


KOSGEB desteklerinden yararlanan kadın girişimci oranı yüzde 55 oldu.

Eczane, terzilik, güzellik salonu, ev yemekleri sektörleri başı çekiyor


KOSGEB tarafından girişimcilere verilen desteklerle ilgili bilgi veren Samsun Valisi Zülkif Dağlı, eczane, organizasyon şirketi, terzilik, güzellik salonu, kuaförlük, ev yemekleri, lokanta-cafe, pastane-pastacılık gibi sektörlere KOSGEB’e yapılan başvuru oranının daha yüksek olduğunu belirtti. Vali Dağlı, “2010-2020 yılları arasında KOSGEB Samsun Müdürlüğümüzün desteklerinden faydalanan girişimcilerin yüzde 55'ini kadın girişimciler oluşturmakta. KOSGEB’den destek alan kadınlarımızın daha sonrada birçok girişimcilik hikâyesine tanıklık etmekteyiz. Mobilya üreteninden el emeği göz nuru çini işlemeciliği yapanına, hediyelik eşya üreteninden manda kaymağı ile hazırladığı lokumları ülkenin dört bir yanına gönderenlere, tekstil atölyesi olarak başladığı serüvenine şimdi fabrikasında yüzlerce çalışanına istihdam sağlayarak devam edenine, ünlü yerli ve yabancı markalara fason üretim yaparak sektördeki yerini her gün daha da sağlamlaştıranlara kadar tüm girişimci kadınlarımızın başarı hikayeleri bizler için gurur kaynağıdır” dedi.


Samsun Valisi Doç.Dr. Zülkif Dağlı.

189 kadın girişimciye 2 milyon 941 bin lira destek

Vali Dağlı,  girişimcilik destekleri kapsamında kentte 2019 yılında 260 kadın girişimciye 5 milyon 603 bin 903 TL, 2020 yılında ise 189 kadın girişimciye 2 milyon 941 bin 271 TL destek sağlandığını dile getirerek şunları söyledi;
Yine, 2020-2021 yılları arasında AR-GE ve İnovasyon Destek Programı dahilinde ilimizde 8 kadın girişimcimiz 229 bin 80 TL ile desteklenmiş olup, girişimci ruha sahip, kendi işyerini kurmak isteyen, katma değeri yüksek ve teknolojik alanlarda üretim yapan tüm kadın girişimcilerimize destek olarak sayılarının artmasını sağlamak en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.” 

0 Yorum

Yorum Yap