SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:46
İhracat rakamları açıklandı! Tarihin en yüksek ekim ayı değeri Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bolat, "Tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Almanya ve Euro Bölgesi ekonomileri yılın üçüncü çeyreğinde de daralma göstermiştir. Beklentiler düşük talebin bir dönem daha devam edeceğine işaret etmektedir. IMF’e göre Almanya’nın bu yıl yüzde 0.5 daralması, Euro bölgesi ortalama büyüme oranını yüzde 0.7 olması şeklindedir.

"TARİHİN EN YÜKSEK EKİM AYI DEĞERİNE ULAŞTIK"

Bütün zorluklar rağmen temmuz ayında başlayan ihracatımızdaki aylık yükseliş ağustos ve eylül ayında devam etti, ekim ayında da yükselişini sürdürdü. Ekim ayında ihracatımız geçen yılın ekim ayına göre yüzde 7.4 oranında artarak 22 milyar 900 milyon dolara ulaşmıştır.

Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık. Temmuz ayında en yüksek temmuz ayı, ağustos ayında en yüksek ağustos ayı, eylül ayında en yüksek eylül ayı, ekim ayında en yüksek ekim ayı ihracat rakamlarına ulaştık.

2023 yılı ocak-ekim ayı döneme baktığımızda 210 milyar 100 milyon dolar rakamına geldik. Bu rakam geçen yılın ilk 10 ayı ile mukayese ettiğimizde 0.3’lük artışa tekabül etmektedir. Son 12 ay ekim ayı itibarıyla baktığımızda ihracatımız yüzde 0.7 oranında bir artışla 254.8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2022 sonundaki 254.2 milyar dolarlık rekor rakamın üzerine çıkmış bulunmaktayız.

"YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR"

Gelelim ithalatımıza, ithalatımız ekim ayında yüzde 1.3 artabildi. 29.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece ithalatımızda da temmuz ayında zirve yaptıktan sonra ağustos ayında başlayan gerileme eylül ayında iyice belirginleşti. Ekim ayında da az bir artışla ama 30 milyar doların altına bir rakamla ithalatı kapattık.

Dış ticaret açığımız ekim ayında yüzde 15 oranında gerilemiş oldu ve 6.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu da sevindirici, 6.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı demek cari işlemler dengesinde ekim ayında da ya denge, ya çok az miktarda açık, çok az miktarda fazla görebiliriz.

Ekim ayının ihracatı ithalatı karşılama oranı 4.4 puan artarak yüzde 77.3 oldu. İhracatımızda temmuzda 20.1 milyar dolar, ağustosta 21.6 milyar dolar, eylülde 22.5 milyar dolar, ekim ayında da 22.9 milyar dolarlık bir yükseliş trendi devam ediyor.

0 Yorum

Yorum Yap