• Samsun
  • Son Güncelleme 10:33
Asgari ücrete ikinci zam sinyali! Masada hangi formüller var? Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Asgari ücrete ikinci zam sinyali! Masada hangi formüller var? İşte vergisiz asgari ücret hesabı

Asgari ücrete yeni zam için  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel dönüşü uçakta gazetecilere 'Sendikalarla görüşmeler neticesinde yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde kesinlikle vatandaşımızdan, işçimizden esirgemeyiz' dedi. Başkan Erdoğan'ın sözleri milyonlar heyecanlandı. Artış için '2'li formül gündeme geldi.

Milyonlarca asgari ücretli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel dönüşü uçakta yapıtığı açıklamayla heyecanlandı.

 Erdoğan, Brüksel dönüşü asgari ücrete yeni zam konusundaki soruları cevaplandırırken, "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğiniz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır" ifadesini kullandı.

YASA ÇIKARILABİLİR

Bu açıklamaların ardından artışın nasıl yapılabileceği konusu gündeme geldi.

Asgari ücrete ikinci zam yolunun açılması için yasa değişikliği ile komisyonun ikinci kez toplanmasının önünün açılması gerekiyor.

Asgari ücrete yılbaşında yapılan yüzde 50.5'lik tarihi zamla birlikte işverenlerin maliyetini, işçinin yükünü azaltacak çok önemli hamle yapılmış ve ücretler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi kaldırılmıştı.Şimdi ikinci bir toplantı ile yapılacak zam işverenlere ek bir yük getirecek.. Bu nedenle yeni destek formülleri gündeme gelecek.

PRİM İNDİRİMİ FORMÜLÜ

Asgari ücretten iki türlü prim alınıyor. Bunlardan ilki işçiden kesilen yüzde 14 oranındaki SGK primi.. Bu primin 5.004 liralık brüt asgari ücret içindeki miktarı 700,56 lira. İkinci prim ise işveren sigorta payı olarak alınıyor.. Bunun maliyet üzerindeki etkisi ise 775,62 lira. Toplamda ödenen primler 1.476,18 liraya ulaşıyor.. Bunların dışında işsizlik sigortası için kesilen toplamda 150,12 lirayı bulan bir prim daha bulunuyor.. Burada asgari ücrete yapılacak bir seyyanen zam primlerden indirim yapılarak karşılanabilir.. Böylece asgari ücretin net miktarı artarken, bu durum işverene maliyet olarak yansımaz. Yine bu indirimler belli oranda yapılarak işverenin de maliyetin bir kısmını karşılaması sağlanır..

0 Yorum

Yorum Yap