SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 03:05
Doç. Dr. Demirtaş açıkladı, "1 ayda yağacak yağış 5 saatte yağdı " Görseli
ÇEVRE

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Demirtaş, Samsun’da 1 ayda yağması gereken yağmurun yaklaşık 5 saatte yağdığını belirterek “Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1929-2022 yılları arasındaki haziran ayı yağış ortalaması, 46.2 kilogram. Bugün, Samsun’da 5 saatte metrekareye düşen yağış miktarı ise 53 kilogram” dedi.

 

Samsun Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Demirtaş, Samsun’da bir ayda alınması gereken yağışın, 5 saatte yağdığına dikkat çekti. Haziran ayı içerisinde yağan yağmurların etkisini değerlendiren Doç.Dr. Demirtaş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1929-2022 yılları arasındaki haziran ayı yağış ortalaması, 46.2 kilogram. Bugün, Samsun’da 5 saatte metrekareye düşen yağış miktarı ise 53 kilogram. Bir ayda almamız gereken yağmur, 5 saatte yağdı. Bu durum, yağışın şiddetinin büyüklüğünü anlatıyor” diye konuştu.

 

İklim değişikliğinin, mevsimsel değişkenliklere olan etkisini anlatan Doç.Dr. Demirtaş, “Haziran ayında yağan yağmur, aslında normalde Nisanda Samsun’a yağan ortalama yağış miktarı. İklim değişikliğinin, mevsimsel değişkenliklere ve hava olayları üzerine etkisi var. Sıcaklıktaki her bir derece artışı, havanın nem tutma kapasitesi yüzde 7 artıyor. Atmosferde biriken bu nem, uygun koşullar oluştuğunda, yağış olarak yüzeye düşüyor” şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap