DİĞER

Patates Mildiyosu

TARIM19.01.2022 19:45

HABER MERKEZİ


Patates Mildiyosu Hastalığı Belirtileri

Hastalık, yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler halinde görülür. Hastalığın ilerlemesiyle bu lekeler kahverengileşerek orta kısımları canlılığını yitirir. Yaprağın alt yüzünde kül renginde bir örtü meydana gelir. Optimum iklim koşullarında hastalık bitkiyi tamamen çürütebilir ve etrafa kendine has kötü bir koku yayar. Yaprak sapı ve gövdede nekrozlar meydana getirir. Hastalığın yumrulardaki belirtisi 3–6 mm çapında, hafif çökük ve kabuk altında 6–11 mm derinliğe kadar ilerleyen esmer, bazen mor ile siyah arasında renklenme gösteren sert lekeler şeklindedir. Bitkiyi hastalandırmak suretiyle yumru veriminin azalmasına, bunun yanı sıra, kalitenin ve pazar değerinin düşmesine neden olmaktadır.

Konukçuları

Patates, domates ve Solanaceae familyasına ait diğer yabani ve kültür bitkilerini de hastalandırabilmektedir.

Mücadele yöntemleri

Kültürel önlemler

Hastalıklı bitki artıkları ve yumrular tarladan uzaklaştırılmalıdır. Patates tarımı, sabah ve akşam çiğ tutmayan güney yöne bakan tarlalarda yapılmalı ve gölgelik alanlar tercih edilmemelidir. Tohumluk sertifikalı veya hastalıktan ari olmalıdır.

Kimyasal mücadele

Mildiyönün her yıl görüldüğü ve büyük zarar yaptığı üretim alanlarında, hastalık belirtileri görülmeden, günlük ortalama sıcaklığın 16°C veya en düşük sıcaklığın 10°C’yi bulması ile ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın her yıl görülmediği alanlarda ise ilaçlamaya başlamak için çevrede ya da tarlada ilk hastalık belirtilerinin görülmesi beklenmelidir. Tahmin Uyarı modeli kullanılarak yapılan mücadelede; Tarlada bitki çıkışıyla beraber bu iklim verileri alınmaya başlanır. Birinci aşamada en az 10 saat boyunca sıcaklık 10°C veya üzerinde ve nispi nem %90’dan yüksek veya bu süre boyunca yaprak ıslaklığı varsa enfeksiyon koşullarının oluşmaya başladığı kabul edilir. Enfeksiyon koşullarının oluşmaya başlamasından sonra Hastalığın yapraktaki zararı ikinci aşamaya geçilir.  İkinci aşamaya geçildikten sonra 10 gün içerisinde birbirini takip eden en az 2 gün boyunca maksimum sıcaklık 23-30°C arasında olduğunda ilaçlama uyarısı yapılır. Her iki aşama sezon boyunca geçerli olur.

İlaçlama tekniği

Yeşil aksam ilaçlamalarında bitkilerin her tarafı, özellikle yaprakların alt yüzleri iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlama rüzgarsız bir havada sabah veya akşamüzeri yapılmalıdır.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

Diğer