DİĞER

Bal arısı kolonisinde olmazsa olmaz: Ana Arı

TARIM02.04.2022 16:30

HABER MERKEZİ


Bal arısı kolonilerinde yumurtlama işlemini yapan, düzeni sağlayan, koloninin bütün özelliklerini belirleyen ana arıdır. 16 günde yetişen ve yaklaşık 5 yıl yaşama özelliğine sahip olan ana arı, kolonide bir tane bulunmaktadır. Yokluğunda koloni sıkıntı yaşamakta, koşullar uygun olduğu müddetçe kendine yeni bir ana arı yetiştirmektedir. Ana arı yetiştiremediği durumda ise koloni sönmektedir. Bu nedenle arıcılar ana arı konusunda çok duyarlı olmak zorundadırlar.

Ana arı demek, kovan demektir. Çünkü kovanın sürekliliğini ana arı sağlamaktadır. Ana arı salgıladığı koku sayesinde tüm koloniyi kontrol etmekte, herkes kolonideki görevini aksatmadan yürütmektedir. Attığı yumurtalar ile koloninin sürekliliğini sağlamakla birlikte işçi arılarla birlikte koloniyi yönetmektedir. Kendilerine has bir arıcılık demokrasisi olarak yaşamaktadırlar. Ana arının varlığı yanında verimliliği de çok önemlidir. Günde 1500-2000 yumurta atarak kendi ağırlığı kadar yumurta atma başarısı gösterir. Bunu da sürekli yediği arı sütü sayesinde başarır. Bir kovanın bal veriminin yüksek veya düşük oluşu, hırçın veya uysal oluşu, hastalıklara dayanıklı veya duyarlı oluşu hep ona bağlıdır. Çünkü kovandaki tüm arılar onun dölleridir. Arıcılar olarak bu konuda dikkatli ve duyarlı olmak zorunludur.

Her ne kadar ana arı 5 yıl kadar yaşıyor olsa da özellikle göçer arıcılık koşullarında 2 yılda bir ana arıları yenisi ile değiştirmek gerekmektedir. Çünkü ana arı 2 yıldan sonra verimsizleşmekte ve dolayısıyla bal verimi de düşmektedir. Bunun için de ana arı yetiştiriciliği yapan işletmelerden kaliteli ve sağlıklı ana arı almak veya ana arı üretimi konusunda arıcılarımızın altyapı geliştirmeleri gerekmektedir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

Diğer