DİĞER

Öğrencilere müjdeleri art arda verdi

SİYASET13.12.2022 08:37

HABER MERKEZİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası Başarı Teşvik Programı ile başarılı öğrencilere verilecek destekleri tek tek açıkladı.

Cunhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her bir insanına sahip çıkacağına ve zor gününde yanında olacak dirayete ve güce sahip olduğunun vurguladı. Erdoğan şunları söyledi;

"Bu çerçevede hayata geçireceğimiz yeni bir sosyal yardım faaliyeti de şimdi gençlerimize sesleniyorum; öğrencilerimize sesleniyorum. Biliyorum ki merakla bekliyorlar. Nedir o; Başarı Teşvik Programı'dır. Sosyal yardım alma hakkına sahip ailelerimize mensup devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar, yükseköğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar, dönem arasında yapılacak şekilde başarı desteği vereceğiz. Ayrıca 4 yıllık örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarını kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize, aylık 100 lira destek ödemesi yapacağız. YÖK'ün belirlediği dünyada ilk 500 üniversiteye girme hakkı kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize devletlerinin yanında olduğunu hissettirecek başarı destekleri sağlayacağız. Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına giderek iş hayatına atılacak gençlerimize de asgari ücrete orantılı desteğimiz olacak. Yine aynı durumdaki ailelerimizin evlatlarından işe girmek için gereken merkezi sınavlar ile bilim, spor ve sanat yarışmalarına katılanların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Detayları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca açıklanacak bu programı için bir buçuk milyar liralık bütçe ayırdık."

LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN KREDİ-BURS MİKTARINI BİN 250 LİRAYA ÇIKARIYORUZ'

Düzce ve çevresinde 23 Kasım'da yaşanan depremin etki alanındaki esnaf sanatkarlara da bir müjde vermek istediğini söyleyen Erdoğan, "Depremden doğrudan zarar görüp görmediklerine bakılmaksızın bu bölgedeki esnaf ve sanatkarımızdan Halkbank'tan, Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli kredi kullanmış olanların ödemeleri 3 ay süreyle ertelenmiştir. Böylece 7 binden fazla esnaf ve sanatkarımız 700 milyon liralık bir kredi geri ödeme yükünü 3 ay süreyle erteleme imkanına kavuşmuştur. Erteleme kararımızın Düzce'deki hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. Yükseköğrenim öğrencilerimizin kredi-burs miktarını, hatırlayın biz göreve geldiğimizde ne veriyorlardı; 45 liracık. Verdikleri buydu. Bu yıl itibariyle lisansta 850 lira idi. Şimdi bunu 850 liradan bin 250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisansta bin 700 liraya, doktorada 2 bin 550 liraya yükselmiştik. Ayrıca geçtiğimiz temmuz ayında daha önce kredi almış öğrencilerimizin geri ödemedeki TEFE-TÜFE oranlı güncellemelerin tamamını silerek sadece ana para ödemesini sağlayan bir düzenlemeye gittik. Böylece 3,3 milyon öğrencimizi 27 milyar liralık bir maddi yükten kurtardık. Bununla kalmadık; 2022-2023 döneminde ücretlere zam yapmayarak öğrencilerimizi geçen yıl ki fiyatla yurtlarımızda barınabilmelerini sağladık" diye konuştu.

'YENİ KREDİ VE BURS RAKAMLARININ HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM'

Erdoğan, ayrıca devlet yurtlarında kalan öğrencilere verdikleri barınma yardımını aylık 750 liradan bin 800 liraya çıkardıklarını ifade ederek, "Hamdolsun bu yıl 850 bin kişiyle yurtlarımızda rekor barınma sayısına ulaştık. Şimdi de Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan kredi veya burs alan 1 milyon 424 bin öğrencimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz rakam; 2023 yılı kredi burs rakamını lisans öğrencilerinde 850 liradan bin 250 liraya, yüksek lisans öğrencileri için bin 700 liradan 2 bin 500 liraya, doktora öğrencileri için 2 bin 550 liradan 3 bin 750 liraya çıkartıyoruz. Yeni kredi ve burs rakamlarının tüm öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Diğer