DİĞER

Yaş hali: 200 TL, Kuru hali: 1800 TL, Toz hali: 2500 TL

SAMSUN28.06.2022 10:02

Yaprak KOÇER


Yaş hali: 200 TL, Kuru hali: 1800 TL, Toz hali: 2500 TL

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde, doğadan sökümü yasak olan ancak hazırlanan projelerle birlikte tarımı yapılan, 'salep' olarak bilinen yabani orkide bitkisinin bu yılki hasadı tamamlandı. Salep yumrularının yaş halde kilosu 150-200 liradan, kuru hali 1500-1800 liradan, işlenmiş toz halinin kilosu ise 2000-2500 liradan alıcı buluyor.

Doğada yabani olarak yetişen ve toplanması yasak olan 'salep' olarak bilinen yabani orkide bitkisi, 2015'te hazırlanan proje kapsamında 19 Mayıs ilçesinde izinli sökülüp, tarımı yapılmaya başlandı.

Kısıtlı alanda yüksek kar sağlayan yabani orkideyi üreten çiftçi sayısı her geçen yıl arttı. Bu yıl Mayıs ayının ilk haftası başlayan salep hasadı Haziran ayının ilk haftası tamamlandı.

Samsun’da yaklaşık 150 çiftçi salep üretimi yaparken bu yıl salep yumrularının yaş halde kilosu 150-200 liradan, kuru hali 1500-1800 liradan, üreticiden alınan işlenmiş toz halinin kilosu ise 2000-2500 liradan alıcı buluyor.

Özellikle elde edilen verim ve kazanç nedeniyle bölgede yabani orkide tarımına ilgi artarken sözleşmeli üretim yapılması da çiftçiler açısından da büyük bir avantajı da sağlıyor.


19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman

Dondurma hammaddesi olarak kullanılıyor

19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, salep tarımının her geçen yıl artarak üretim alanın genişlediğini belirterek "Salep üretiminde bu yıl yaklaşık 30 ton hasat yapıldı. Her geçen yıl üretim yapan çiftçimizin sayısı artıyor.

Salep hem dondurma ham maddesi olarak kullanılıyor hem de sıcak içecek olarak tüketiliyor. Bu noktada ülkemizde ciddi bir ham madde açığı var. Bu açığın kapatılması için üretimimizin daha çok artması gerekiyor. Biz de çiftçilerimizi bu ürünün tarımını yapmaları için teşvik etmeye devam ediyoruz” dedi.

Üretim alanı genişliyor

Karaman, salep tarımının 19 Mayıs ilçesinin yanı sıra Samsun’un diğer ilçelerinde de yapılmaya başladığını dile getirerek “Bafra, Alaçam, Yakakent, Kavak, Ladik, Havza, Tekkeköy ve Canik ilçelerimizde de üreticilerimiz salep tarımına başladı.

Alan olarak az miktarda da olsa kentimiz geneline yayılması bizi mutlu ediyor. Bu noktada gerek Samsun Büyükşehir Belediyemiz gerekse Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından dönem dönem üreticilerimize destekler de verildi” diye konuştu.



Doğadan izinsiz toplanması halinde 109 bin lira cezası var

Yabani orkide bitkisinin doğadan izinsiz bir şekilde sökülmesi halinde ise 109 bin 593 lira idari para cezası uygulandığını söyleyen Karaman, “Bu bitki koruma altındaki endemik bir tür olduğu için doğadan sökümü yasak.

Biz burada hazırlanan projeler kapsamında doğadan kontrollü ve izinli bir şekilde sökülüp tarımına başlandı. Bütün üretim kayıt altında yapılıyor. Bölgemizde üretimi yapılan 6 çeşit yabani orkide bitkisi var” şeklinde konuştu.



‘Coğrafi işaret’ için girişim

Karaman, yabani orkidenin arazisi küçük olanlar için dar alanda yüksek getirisi olan bir ürün olduğunu belirterek “Herkes bu tarımı yapabilir. Çiftçi sayısını artırmak için çalışmalar yapıyoruz ancak bunun yanında salebe ‘coğrafi işaret’ alınması için de çeşitli girişimlerde bulundu. Coğrafi işaret alınıp üretimde Samsun’un bir merkez olmasını istiyoruz” dedi.

Diğer