DİĞER

Vezirköprü semaveri : 200 yıllık el emeği

SAMSUN16.06.2021 13:12

HABER MERKEZİ

Vezirköprü semaveri, yüz yılı aşkın tarihi ile teknolojiye meydan okuyor. Ustasının marifetli elleriyle hayat bulan yassı Vezirköprü semaveri, coğrafi işaret belgesine sahip.


Samsun’da çay denildiğinde akla ilk gelenler arasında yer alan Vezirköprü semaveri, marifetli ellerde şekilleniyor. Türklerin binlerce yıldır çeşitli ot ve yaprakları suda kaynatarak içtiği çayın vazgeçilmez bir parçası haline dönüşen semaver, 18. yüzyıldan itibaren Urallar ve çevresinde görülmeye başlandı. Tula Bölgesinde ise geliştirildi. Adını Rusçada “kendi kendine” anlamına gelen “samo” ve “kaynamak” anlamına gelen “varit” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşturdu. Anadolu’ya göç eden Tatarlar sayesinde de özellikle Vezirköprü ve Havza civarında kendine yeni bir vatan edinen semaver, günümüze kadar gelerek özellikle tiryakilerin vazgeçilmezi oldu. Vezirköprü ilçesinde semaverler yassı tip olarak yapılan semaverin yuvarlak olanı ise Rus tipi semaver olarak bilinir.

Ustasının el işi ve göz nuruyla ince ince işlediği semaverler daha çok galvanizli sac, bakır ve pirinçten üretiliyor. Vezirköprü Semaveri de 26.09.2017 tarihinde 299 sayılı kararla Mahreç türünde Coğrafi İşaret olarak tescillendi.

Vezirköprü Semaveri

Çay deyince akan sular duruyor, koyu bir muhabbet sarıyor bizim ülkemizde. Sadece bir içecek değil aynı zamanda kültürel bir sembol olan çay, Samsunlu semaver ustalarının ellerinde bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Farklı şekillerde yapımı bulunan semaverlerden, Yassı Vezirköprü semaveri ise marifetini tescilleyenlerden. Vezirköprülü semaver ustalarının yüz yılı aşkın tarihsel süreç içerisindeki bilgi ve birikimlerini yansıtan, marifetli ellerde hayat bulan ve kullanım pratikliği nedeniyle yaygınlaşan Yassı semaver, Coğrafi işaret tescil belgesine sahip.

Dost sohbetlerinin ve sıcak yaz günlerinde soluklanmanın, soğuk havalarda ise bir yudumla ısınmanın vazgeçilmez bir parçası olan çayı mutlaka Vezirköprü semaverinden içmelisiniz.

Diğer