DİĞER

Türkiye’de ilk ve tek Samsun’da

SAMSUN03.12.2021 14:30

Haber Merkezi


Türkiye'de cerrahi aletler üretiminde ilk sırada yer alan Samsun'da tarihi tren bakım atölyesinde oluşturulan Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi düzenlenen törenle açıldı. Müzenin, Türkiye'de tematik anlamda alanında ilk ve tek olma özelliğini taşıdığı belirtildi.

Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın ortaklığında yapılan çalışma ile TCDD'ye ait atıl durumdaki tarihi tren bakım atölyesi restore edildi. Ardından iç tefrişatı tamamlanan yapı Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’ne dönüştürüldü. Bugün düzenlenen törenle Türkiye’de alanında ilk olma özelliği taşıyan müzenin açılışı yapıldı. Açılış törenine Vali Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sektör temsilcileri ve sağlıkçılar katıldı.

Açılış töreninde konuşma yapan Vali Dağlı, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü cerrahi alet üretimiyle bu alanda dünyada adından söz ettiren 3 bölgeden biri haline gelen Samsun'da böyle bir müze kurulmasının çok önemli olduğunu belirterek “Samsun'da cerrahi aletlerle başlayan üretim bugün ortopedik implantlardan sterilizasyon kutularına, işitmeden röntgen cihazlarına kadar birçok tıbbi cihaz üretimiyle devam ediyor. Bu müze modern ve yaşayan müzecilik anlayışıyla geçmişten bugüne sağlık hizmetlerinin gelişimini anlatmaya, Samsun'da üretilen tıbbi cihaz ve aletleri sergilemeye ve tanıtmaya katkı sağlayacak” dedi.



Vali Dağlı, müzede ayrıca müzede sağlık endüstrisinin güncel uygulamalarının yer aldığı atölye çalışmalarıyla öğrenci ve vatandaşlarla buluşmayı, milli ve yerli cerrahi el aletleri üretimini destekleyerek endüstriye ivme kazandırmayı, sağlık alanında yılın önemli gün ve haftalarında ulusal ve uluslararası organizasyonlar düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Konuşmasında Arkeoloji Müzesi’nin son durumundan bahseden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Türkiye’nin önemli müzelerinde birisi de inşa halinde. İkmal ihalesi de yapıldı. Çevre düzenlemesini de biz belediye olarak yapacağız. İnşallah 2022 yılında hizmete açacağız” şeklinde konuştu.

Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir ise, “Temennimiz şudur ki canlı müze konseptiyle çocuklarımız, sektörümüz, sağlık camiası çalışanları burada buluşabilsinler. Burada yeni fikirler ortaya koyabilsinler. Bu fikirlerden artık teknoloji transferi yerine bizler teknoloji transfer eder konuma gelebilelim” dedi.



İl Sağlık Müdürü Muhammed Ali Oruç, konuşmasında “İnsanlar geçmişle gelecek arasındaki bağlantılarını müzeler sayesinde güçlendirirler. Müzemizde Çanakkale Savaşı’nda kullanılan sedyelerden, 150 yaşındaki tekerlekli sandalyelere, şimdilerde oldukça modern üretilen protez, ortez malzemelerinden 1900’lü yıllardan kalma cerrahi aletlere, diş tedavi ünitelerine birçok eser mevcuttur” diye konuştu. Konuşmaların ardından müzenin açılış kurdelesi kesildi.


Türkiye'de tematik anlamda ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi'nde antik çağlardan itibaren tüm tıp tarihi ve Türk İslam tarihinde altın çağını yaşayan tıp ilmi ile bugünün tıp eğitimi, geliştirilen tedavi yöntemleri, tıbbi cihaz ve malzemelerin gelişimi, tarihsel bir perspektif içinde sunulacak.

6 bölümden oluşan müzede hastanelerde eskiden bulunan hasta destek ürünleri, cerrahi aletler, kadın doğum, kulak burun boğaz ve diş alanında kullanılan eski aletler bulunuyor.

Öte yandan, müzede, Samsun Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin Kovid-19 salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının anısını yaşatmak için yaptığı kara kalem portre çalışması da sergileniyor.



 

Diğer