DİĞER

Tuğba öğretmen devlet okulunda hayalleri gerçek yaptı

SAMSUN21.03.2022 09:04

Yaprak KOÇER


Samsun’un Demirci İlk ve Orta Okulu’nda görev yapan erken çocukluk eğitmeni Tuğba Cebiroğlu’nun ‘Montessori felsefesi’ ile yeniden tasarladığı ana sınıfını görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Ahşap malzemelerle donatılan ana sınıfında öğrenciler, farklı eğitim materyallerini kullanarak deneyimleyerek öğreniyor.

Canik ilçesi Demirci Mahallesi’nde yer alan Demirci İlk ve Orta Okulu’nda 5 yıldır görev yapan 13 yıllık erken çocukluk eğitmeni Tuğba Cebiroğlu, okul idaresi, veliler ve hayırseverlerin desteği ile ana sınıfını tamamen değiştirerek ahşap donatılarla yeniden düzenledi. Bitkilerin ve doğal malzemelerin yoğun olarak yer aldığı ana sınıfı ‘Montessori felsefesi’ne göre düzenlendi.

Yeni oluşturulan sınıfta uygulanan sistemde ise çocuğu merkeze alıp, yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenmesi amaçlanıyor. Yapılan değişiklik ve uygulanan eğitim sistemi ise hem öğrenciler hem veliler tarafından beğeni ile karşılandı. Görev yaptığı okulda birçok projeyi hayata geçiren Cebiroğlu’nun mesleki gayreti ve çalışma azmi ise takdir topluyor.  



‘Samsun’da benzeri yok’

Tuğba Cebiroğlu, sınıfı ile ilgili bir değişlik yapmak için araştırma yaptığı dönemde ‘Montessori felsefesi’ ile tanıştığını söyleyerek “Bu felsefede sınıflar çocuklara özel olarak hazırlanıyor. Diğer sınıflardan daha farklı materyallerle donatılıyor. Bu felsefede önemli olan çocuğun kendine saygı duyması, çocuğun evreni anlaması ve çocuğun evrende olan her canlıya saygı duyması. Bizde sınıfımızı ‘Montessori felsefesi’ne göre düzenlendik. Okul Müdürümüz Alpay Ergun’un desteği ile hızlıca bu süreci tamamladık” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Samsun’da bir benzeri olmayan hatta ilk görenleri hayranlık içinde bırakan bir sınıf. Çocuğun günlük yaşam becerilerini, dil ve matematik becerilerini, kozmik alan becerilerine hizmet eden bir sınıf. Buna özgü özel materyallerle donatılmış. Çocuklar bir sınıf sisteminde toplu sözel bir sunumdan öte yaparak ve yaşayarak öğrendikleri ve ruh hallerine, yapmak istediklerine göre hareket ettikleri bir sınıftılar.”




‘Çocuklar çok mutlu oluyorlar’

Cebiroğlu, bu uygulama ile 3 yıldır Etwinning platformunda yer aldıklarını dile getirerek “Sınıfımız ulusal kalite etiketi, Avrupa kalite etiketi ve okulumuzu da Etwinning okulu yapma derecesini kazandırdı. Bu başarılardan dolayı çok gururluyuz.

Montessori sınıfının kendine özel özellikleri var. Kırsal bir bölgedeki bir okulda, bir devlet okulunda çok fazla rastlanamayacak malzemelerle kaplı, ahşap içerikli ürünlerin yer aldığı bir sınıf oluşturduk. Çocuğun dokunarak, hissederek algıladığı, yaparak ve yaşayarak öğrendiği bir düzeni burada kurduk. Etrafımızda herkesi hayranlığa düşüren bir sınıf.  Çocuklar çok mutlu oluyorlar, kendi kendine bir şeyler yapıp öğrenebilmenin mutluluğunu yaşıyorlar” dedi.



‘Mesleki motivasyonum arttı’

Cebiroğlu, uyguladığı bu sistemde çocuğa saygı, çocuğu anlamak, onu keşfetmek, çocuğun sırrına varabilmenin her zaman ön planda olduğunu söyleyerek “Ben bunu anladığımda kendi mesleki olarak doyuma ulaştım. 13 yıllık öğretmenim bu felsefe ile tanıştıktan sonra mesleki motivasyonumun arttığını söyleyebilirim. Çünkü her gün bir keşif yolculuğundasınız. Her gün yeni şeyler katmanın çocuklara ilginç olanı sunmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Bu süreçte bu sınıfı kurarken velilerimizden de çok destek aldık. İlk başta ‘Montessori’ kelimesini bile telaffuz etmekte zorlanırken şimdi bu felsefeye göre evlerinde çocuklarına çalışmalar yaptırıyorlar. O kadar kıymetli ki bu durum. Kırsalda okul-veli işbirliği ile çocukları geliştirmek için, çocuklar adına bir şeyler yapabilmek bir öğretmen için inanılmaz güzel bir duygu. ”  



‘Kozmik Yaşam’ projesini uyguluyoruz

Birçok Avrupa Birliği projesini de zaman içinde hayata geçirdiklerini söyleyen Cebiroğlu, “Ayrıca son olarak Etwinning ile bu yıl kuruculuğunu üstlendiğimiz ‘Kozmik Yaşam’ projesini gerçekleştiriyoruz. 9 farklı ülkeden ve Türkiye’den farklı şehirlerden 10 öğretmen proje ortağımız. Bu proje sayesinde daha çok kitleye ulaşmayı ve bu felsefeyi ülkemizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Mesleki olarak hayalim ise İtalya’ya gidip ‘Montessori felsefesi’ne eğitimi veren okulları görmek oradaki uygulamaları gözlemlemek” diye konuştu.



Cebiroğlu, Kozmik Yaşam Projesi ile Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde düzenlenecek ‘Uluslararası projeden uygulamaya eğitim sempozyumuna’ ve İzmir’de EYUDER Kongresi’nde Bilimsel Kurul tarafından sözlü sunum yapmaya hak kazandı.


 

Diğer