DİĞER

Tropik meyve üretimi denemeleri yapılıyor

SAMSUN11.08.2021 14:48

Yaprak KOÇER

Küresel ısınma ile birlikte değişen iklim üzerine Samsun’da tropik meyvelerin üretiminin yapılması gündeme geldi. Kent merkezi ile Çarşamba ve Terme ilçelerinde ejder meyvesi, aronya, avokado gibi tropik meyvelerin deneme üretimlerinin yapıldığı belirtildi.


Küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim değişikliği ile birlikte üretilen tarım ürünleri ile ilgili yeni alternatifler geliştirilmeye başlandı. Kentte tropikal iklimde yetişen tarım ürünlerinin üretilmesi için geçen yıl yeni bir çalışma başlatıldı. Kent merkezi ile Çarşamba ve Terme ilçelerinde belirlenen tropik meyvelerle ilgili deneme üretimlerinin yapıldığı belirtildi. İlk aşamada deneme üretimlerinde ejder meyvesi, aronya, avokado gibi meyvelerin ön plana çıktığı ifade edildi.
 


Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, iklim değişikliğine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.
 

‘Ejder meyvesi, aronya, avokado denemesi yapılıyor’

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, tropik meyvelerin örtü altında üretilmesi için deneme çalışmalarının yapıldığını dile getirerek “Küresel ısınmadan dolayı ilimizde tropikal meyve denemeleri de yapıyoruz. Ejder meyvesi, aronya, avokado gibi meyvelerin şuan deneme üretimleri yapılıyor. İlerleyen aşamada Karadeniz Bölgesi, Akdeniz avantajını yakalayacak” diye konuştu.



‘Her şeye hazırlıklı olmalıyız’

Geçen kış mevsiminin Samsun’da çok hafif geçtiğini de hatırlatan Sağlam, “Küresel ısınmanın etkilerini görüyoruz. Biz her şeye hazırlıklı olmalıyız. Neler yapılabilir düşüncesiyle deneme üretimleri yapıyoruz. Tropikal meyvelere ağırlık vermek istiyoruz. Şuan örtü altında seralarda bu üretimi yapabiliriz. Sıcaklık ihtiyacı bu meyvelerin çok daha farklı ama bir 5 yıl sonra belki örtü altından çıkabilecek bu meyveler. Ama tropikal meyveler için hazırlık yapıyoruz. Denemelerimizi yapıyoruz. Bunların üretimini yapmayı, planlıyoruz. Örtü altında muz üretimini bile deneyeceğiz. 2020 yılında bu çalışmaya başladık, bu yıl da devam ediyoruz. Sahil kesiminde Çarşamba, Terme, Samsun merkezde deneme üretimleri yapıyoruz” dedi.

Diğer