DİĞER

Teknolojiye direniyor

SAMSUN24.02.2022 09:59

Yaprak KOÇER


Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Orta Mahallede yaşayan birçok vatandaş ailesinin geçimini el işçiliği ile ot süpürgesi üreterek geçiriyor. Yıllar geçtikçe üretim yapan hane sayısı azalırken üretime devam eden ustalar ise mesleklerini sürdürmek istiyor.

Samsun’un Çarşamba ilçesi Orta Mahallesi’nde yaşayan birçok ailenin geçim kaynağını oluşturan ot süpürgesi üretimi yıllar geçtikçe azalmasına rağmen devam ediyor. 10 yıl öncesine kadar yaklaşık 20 hanede üretim yapılırken bugün bu sayı 5’e kadar düştü. Teknolojinin gelişip elektrikli süpürgelerin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ot süpürgelerine talep azalırken ustalar ise mesleklerini devam ettirmek istiyor. Süpürge ustaları ise gençlerin bu mesleği artık tercih etmediğinden yakındı.



Doğu ve Güneydoğu’daki illere gönderiliyor

Tanesi 14-15 TL'den toptancıya satılan süpürgeler ise daha çok Doğu ve Güneydoğu illerine gönderiliyor. El işçiliği ile üretilen süpürgeler ise gelişen teknolojiye rağmen bu bölgelerde kullanılmaya devam ediyor.



Mesleğine devam eden usta sayısı azaldı

15 yıldır ot süpürgesi üretimi yapan 58 yaşındaki Emine Zeren, “Bu mahallede 10 yıl öncesine kadar en az 20 hanede ot süpürgesi üretimi yapılıyordu. Gün geçtikçe ustalar tek tek işi bıraktılar. Şimdi ise 5 hanede üretim yapılıyor. Bütün bunlara rağmen biz üretime devam ediyoruz. Hiç bırakmadık mesleğimizi” diye konuştu.



‘Ayda bir adet üretiyoruz’

Ot süpürgesi üretiminin farklı aşamaları olduğunu belirten Zeren, “Süpürge üretiminin her aşamada çalışan ustalar oluyor. Bu ustalarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Ayda bin adet süpürge üretiyoruz. Toptancılar gelip alıyor onlar da Doğu ve Güneydoğu’daki illere bu süpürgeleri satıyorlar” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Gençler çalışmak istemiyor’

“İnsanlar bu ot süpürgesi üreterek ailelerinin geçimini sağlıyorlar. Ancak son yıllarda bu işi yapmak isteyen genç bulamıyoruz. Gençler böyle işlerde çalışmak istemiyor bu yüzden mesleğimizi öğretebileceğimiz kimse yok. Bizden sonra ne olur bilmiyoruz. Biz de elimizden geldiğince bu mesleği devam ettirmek istiyoruz.”



‘Ailemin geçimine katkı sağlıyorum’

Ot süpürgesi üretiminde çalışan Sevim Karabaş ise, ailesinin geçimine katkı sağlamaya çalıştığını belirterek “Tamamen el işçiliği ile bu süpürge üretiliyor. Tabii ki çeşitli aşamaları oluyor. Kolay bir iş değil. Özellikle süpürgenin dikim işinde kadınlar daha çok çalışıyor” şeklinde konuştu.


 

Diğer