DİĞER

Samsun’un hafızası bu kitaplarda

SAMSUN14.10.2021 08:59

Yaprak KOÇER


Samsun Kent Müzesi’nin ‘Kent belleği’ bölümünde kentin hafızasını içeren yüzlerce kitap bulunuyor. Kentle ilgili her türlü bilgiye erişilebilen bölümde 100-125 yıllık olan Osmanlıca, Fransızca gibi farklı dillerde eserler de yer alıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve 2015 yılında Avrupa Müze Akademisi'nin (EMA) düzenlediği 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda Avrupa'nın en iyi 6 müzesinden birisi seçilen Samsun Kent Müzesi’nde yer alan ‘Kent belleği’ bölümünde kentin hafızası niteliğinde kitaplar yer alıyor.

Kitapların içeriğinde Samsun’un nüfus, sosyoloji, demografik, tarih, coğrafi, turizm, kültür, ekonomi, tarım ve sanayi gibi birçok alanla ilgili bilgiler yer alıyor.  Yaklaşık 2 bin kitabın yer aldığı bölümde ayrıca 100-125 yıllık olan Osmanlıca, Fransızca gibi farklı dillerde eserler de bulunuyor.

‘Asırlık kitaplar bulunuyor’

Asırlık kitaplarda ise Osmanlıcanın özellikleri, idari yapı ve devlet teşkilatı, resmi yazışmalar gibi konular yer alırken ayrıca Osmanlıcaya çevrilen Romanlar da bulunuyor.

Öte yandan Samsunla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinde yer alan Osmanlıca Belgelerin kopyalarına da buradan erişilebiliyor. Özellikle araştırmacıların, öğrencilerin ve kentle ilgili çalışma yapan yazarların kitapları okumak için buraya geldikleri belirtildi.

Diğer