DİĞER

Lezzet sırrını ustası anlattı

SAMSUN04.04.2022 11:03

Yaprak KOÇER


Samsun’da özellikle sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında meşhur Çakallı Menemeni geliyor. 

Samsun’un ünlü lezzetlerinden 'Çakalı Menemeni’ Ramazan Ayı’nda da sofralarda sıklıkla yerini alıyor. Özellikle sahur sofralarının vazgeçilmezi olan Çakallı Menemeni, Samsunluların sürekli tükettiği lezzetlerden birisi. Bir çok vatandaş gerek evlerinde gerekse restoranlarda sahur sofralarında Çakallı Menemeni’nin tadına bakıyor.

İçinde kullanılan malzemeler, yapılışı ve kıvamı nedeniyle Türkiye’de birçok ilde yapılan menemenlerden farklı olan Çakallı Menemeninin lezzet sırrını ise ustaları biliyor. Çakallı mevkiinde bulunan Çakallı Taşhan Restauran’da görev yapan 32 yıllık menemen ustası Sebahattin Demirci (52) Çakallı Menemeni'nin yapılışını ve püf noktalarını anlattı.



Çakallı Menemeni'nin domates, tereyağ, kaşar peynir, tuz, kırmızı ve pul biber ve yumurta kullanılarak yapıldığını belirten Demirci, “Çakallı Menemeni'nin içinde soğan bulunmaz. Bizim menemenimizin özelliği sadece yeşilbiber ile yapılmasıdır. Mutlaka tereyağ kullanılır. İlk önce biberler ince ince kesilip tereyağında pişirilir.



Ardından içine kabukları soyulan ve doğranan domatesler eklenir.



Bir süre bu şekilde pişirildikten sonra malzemeler iyice ezilir. Tuz ve kırmızı toz biber eklendikten sonra rendelenmiş kaşar peynir ilave edilir.


Menemen ustası Sebahattin Demirci, Çakallı menemeninin yapılışını anlattı

Peynir içinde eridikten sonra içine sadece yumurtanın sarısı konulur. Yumurta karıştırılarak pişirilir menemen kıvam aldıktan sonra servis edilir.  Çakallı Menemeninin özelliği malzemelerin iyice ezilip birbirine özleştirilmesidir. Menemenin miktarı ve doğru kıvam alması lezzet açısından çok önemlidir” dedi.



Çakallı Menemeni  Samsun-Ankara Karayolundaki Çakallı mevkiinde bulunan tesislerde bolca yapılıyor. Tarihte kervanların konakladığı bölge olan Çakallı'da menemen yapılan yaklaşık 30 tesis bulunuyor. 



 

 

Diğer