DİĞER

İhracata yönelik kışlık sebze “iyi tarım”la üretilecek

SAMSUN19.04.2022 13:40

Haber Merkezi


Samsun'da, "Kızılırmak Deltası'nda İyi Tarım Uygulamaları ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi" kapsamında Bafra Ovası'nda kışlık sebze üretiminin kalitesinin artırılacağı belirtildi.
 

Türkiye'nin en önemli ovalarından Bafra Ovası'nda ihraç edilebilecek sebze üretiminin artırılması için harekete geçen Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Kızılırmak Deltası'nda İyi Tarım Uygulamaları ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi"ni hazırladı.  Tarım ve Orman Bakanlığınca kabul edilen proje, 2022 yılı boyunca uygulanacak.

Projeyle AB ülkelerinden gelen kışlık sebze talebini karşılamak amacıyla iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere gerekli altyapı hazırlanarak ihracatın önü açılmış olacak. Kızılırmak Deltası'nda sebze üretilen alanlarda çevre dostu iyi tarım uygulamaları yapılarak, üreticilerin ürünlerini İyi Tarım Uygulamaları (İTU) sertifikalı olarak pazarlamaları için farkındalık oluşturulacak ve ürünlerin sertifikalı olarak pazarlanması sağlanacak.


 

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, tarladan sofraya iyi tarım uygulamalarının artırılması ve sürdürülebilir olması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek Avrupa Birliği’nin istediği şartlarda ürün üretirken, doğal çevrenin kirlenmediği bir modeli hedeflediklerini dile getirdi.
 

Sağlam, yaklaşık 650 bin lira bütçeli proje kapsamında 55 çiftçiye 1 milyon 100 bin sebze fidesi verileceğini dile getirerek “Bafra Ovası'nda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti gibi korumalı bir alanımız var. Deltada yapılan üretimde hiç kimsenin birbirine zarar vermemesi, ekolojik dengeyi bozmaması gerektiğiyle ilgi çalışmalarımız var. Bu yönde yazlık ve kışlık sebze üretiminde iyi tarım uygulamaları çerçevesinde ihracat ürünlerimizin artırılmasına yönelik Bakanlığımıza bir proje yaptık. Dağıtacağımız fidelerle 440 dönüm alanda tamamı ihracata yönelik hem çevre dostu üretim hem de alıcı ülkenin normlarına uygun bir üretim şekli yapacağız" diye konuştu.
 

Türkiye'de Bafra'nın sebze üretiminde önemli yeri bulunduğunu, lahana üretiminde ülkede birinci olduğunu söyleyen Sağlam, Samsun’un turp üretiminde Türkiye'de ikinci, brokolide üçüncü, pırasa üretiminde dördüncü sırada olduğunu söyledi.



Sağlam kışlık-yazlık üretime bakıldığında 140 bin dekar alanda Samsun'da 780 bin ton üretim olduğunu dile getirerek “Sebze üretiminin yüzde 90'ı Bafra ilçemizde, yüzde 10 civarında üretimimiz Çarşamba Ovası ve Terme tarafında yapılmakta" dedi.

 

Bölgede hayata geçirilecek iyi tarım uygulamalarıyla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin korunmasının yanı sıra üretici ve tüketici dostu bir üretim şeklini ortaya koymayı hedeflediklerini ifade eden Sağlam, proje kapsamında 440 dönüm alanda 55 çiftçinin üretimlerinin kontrolleri altında olacağını, çiftçilere eğitimler verilerek üretim safhalarının takip edileceğini söyledi.

Sağlam, projeyle hem çiftçilerin yüksek gelir sağlayacağını hem üretenin hem tüketenin sağlığının korunacağını, ürünlerin insan sağlığına zararlı olacak kalıntılardan uzak olacağını dile getirdi.

 

Birçok ülkenin iyi tarım uygulamaları dışında, "Globalgap" sertifikasyonunu da aradığını belirten Sağlam, projede yapılan çalışmaların bu sertifikasyon için altyapı oluşturacağını da ifade etti.

 

Diğer