DİĞER

Haluçka’nın ünü Samsun sınırlarını aştı

SAMSUN19.10.2022 09:38

Yaprak KOÇER


Samsun’un Havza ilçesinde yaygın olarak yapılan lezzetlerden olan Haluçka’nın ünü kent sınırlarını aştı. Haluçka’nın çorbası özellikle Havzalılar tarafından düğün, mevlit gibi özel günlerde yapılıyor. El atması tekniği ile yapılan Haluçka, ilçedeki kadınlar için de gelir kapısı oldu.

Samsun’un Havza ilçesinde yaygın olarak tüketilen Haluçka kentin en özel lezzetlerinden birisi. El atması tekniği ile üretilen Haluçka’dan yapılan çorba özellikle Havzalılar tarafından düğün, mevlit gibi özel günlerde ikram ediliyor. Özellikle kaz tiridinin yanında sıklıkla tüketiliyor. Haluçka, kurulan kooperatif aracılığıyla ilçedeki kadınlar için de gelir kapısı oldu. Koopratif çatısı altında kadınların ürettiği Haluçka başka Samsun olmak üzere, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.
 

Haluçka’nın yapımı ise şöyle;
Un, su, tuz önce bir hamur haline getirilip, oklava veya merdane ile açılıyor. Daha sonra içerisine irmik atarak şekil veriliyor. Ardından gölgede kurutulan Haluçka tanelerinden tavuk suyu ve nohutla birlikte pişirilip çorba yapılıyor.

 


İlk Kıvılcım 1919 Havza Kadın Üretim Kooperatifi Başkanı Nihal Baştuğ

‘Ev hanımları Haluçka üreterek kazanıyor’

Havza ilçesindeki İlk Kıvılcım 1919 Havza Kadın Üretim Kooperatifi’nde kadınlar Haluçka üreterek aile bütçesine katkıda bulunuyor. İlk Kıvılcım 1919 Havza Kadın Üretim Kooperatifi Başkanı Nihal Baştuğ, Haluçka çorbasının Havza’nın geleneksel yemeklerinden olduğunu söyleyerek “Haluçka ilçemizde her evde yapılan bir yemek. Düğünlerde, mevlitlerde, Ramazan ayında iftar sofraları için yapılır. El atması tekniği ile yapılıyor ve yapımı oldukça zahmetli bir ürün. Bizde kooperatifimizde Haluçka üreterek satıyoruz. Burada ev hanımlarımız üreterek kazanıyorlar. Katıldığımız etkinliklerde Haluçka’yı tanıtıyoruz” diye konuştu.


‘Çok fazla talep oluyor’
 

Şehri Dilek, ise Haluçka yapımının oldukça zahmetli bir iş olduğunu söyleyerek “Şekli şehriyeye benziyor ama tek tek el atması tekniği ile yapıldığı için çok zaman alıyor. Bir kişi bir günde 2 kilo ancak yapabilir. Haluçka’dan yapılan çorbada çok yaygındır ilçemizde. Tavuk suyu ile kemik suyu kullanılarak çorbası yapılıyor. Özellikle özel günlerde misafirlerimize yaparız. Kış günlerinde çok sık tüketiriz. Bizde kooperatifimizde ev hanımları olarak Haluçka üretiyoruz. Çok fazla talep oluyor. Kargo ile Türkiye’nin her yerine Haluçka gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Diğer