DİĞER

Balık tezgahta bollaştı ancak sofrada azaldı

SAMSUN17.09.2021 10:44

Yaprak KOÇER


Balık sezonunun açılmasıyla tezgahlar şenlendi. Bol balık olmasına rağmen satışlar geçen yıla oranla yüzde 70 azaldı.

Balık hem denizde hem de tezgahta bollaştı. Geçen yıla oranla daha çok balık avı yapılan Samsun’da, bu bolluk sofraya yansımadı.

Balık bol avlanıyor

Denizlerde yeni av sezonun 1 Eylül itibariyle başlamasıyla birlikte balıkçı tezgahları da balıklarla doldu. Özellikle istavrit çokça avlanırken bu yıl hamsi de ağlara erken takılmaya başladı.

Yeni sezona iyi bir şekilde başlayan balıkçılar avlanan balık miktarından memnun olsalar da balık satışlarının ise istenilen düzeyde olmadığını belirtti.



Denizde balık var

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, avlanan balık miktarı açısından iyi bir sezona başladıklarını dile getirdi. “Denizde şuan balık bol var” diyen Malkoç, “Son yılların en iyi sezonu olacak diyebiliriz. Özellikle İstavrit bolca var. Yine mezgit var lüfer var.

Hatta normalde 10 Kasım gibi avlanan hamsiyi şimdi avlamaya başladık. Hamsi Giresun ve Ereğli bölgelerinden avlanıyor” diye konuştu.



Talepte ciddi düşüş var

Bol olmasına rağmen balık tüketiminin ise aynı oranda olmadığını dile getiren Malkoç,  “Balık tüketimi beklediğimizin çok altında bu sezon. Balığı avlıyoruz ama beklediğimiz oranda satamıyoruz.

Geçen yıllara göre aynı dönemde balık satışında yaklaşık yüzde 70 bir azalma var. Aslında balık fiyatları da yine geçen yıllara göre bu dönemde daha uygun. İstavritin kilosu 10 liradan satılıyor.

Her yıl yeni sezon hareketli başlar vatandaşlar bolca balık tüketirdi. Bu sezon başında ise talepte ciddi bir düşüş var. Sadece Samsun’da Karadeniz’de değil Türkiye genelinde durum böyle.

Neden balığa vatandaşlarımızın talebi az bunu bilmiyoruz. Belki hava sıcaklıklarının düşmemesi nedeniyle de olabilir. Genelde soğuk havalarda balık daha çok tüketilen bir yiyecek” dedi.



Balıkçı tezgahlarında hamsi kilosu 20, istavrit 8-10, mezgit 10-20, barbun 15-30, çipura 50, lüfer 30 liraya 500 gram ağırlığındaki bir adet palamut ise 20 liradan satışa sunuluyor.

Diğer