DİĞER

215 çocuk koruyucu aile yanında

SAMSUN04.03.2022 10:29

Yaprak KOÇER


Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, koruyucu aile hizmetinin bugün artık çocuk koruma sistemi içerisinde merkezi bir konuma geldiğini belirterek, "Türkiye genelinde 8 bin 573, ilimizde ise 215 çocuğun bakımı koruyucu aile yanında yürütülmektedir" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, koruyucu aile uygulaması ile ilgili bilgi verdi. Toplumun temel birimi olan ailenin aynı zamanda çocukların bakım ve gelişimleri için de en ideal ve tabii ortam olduğunu belirten Balcı, “Bundan dolayı, çocuklarımıza yönelik sunduğumuz hizmetlerde temel önceliğimiz çocuklarımızın kendi ailelerinin yanında kalmalarını sağlayacak destek mekanizmalarının geliştirilmesi ve hayata geçirilmesine dayanmaktadır. Sosyal ve ekonomik destek yardımı kapsamında ilimizde ikamet eden 2 bin 558 çocuğu ailesi yanında destekliyoruz. Bakanlığımız, koruma ve bakım ihtiyacı olan çocuklara yönelik sunduğu hizmetlerde de aynı anlayış ile hareket etmektedir” şeklinde konuştu.


Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı

‘Koruma sisteminin merkezi konumuna geldi’

Tüm çocukların öncelikle aile odaklı hizmetlerden yararlandırılmasını sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Balcı, “Koruyucu aile hizmeti bu yaklaşımımıza uygun olarak sürdürmekte olduğumuz ve her geçen gün ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de yaygınlaşan bir uygulama modelimizdir. Tabi burada Valiliğimizin koordinasyon ve katkısını da hatırlatmakta fayda görüyorum. Sayın Valimiz Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın destekleri, yürütülen projeler, alanda çalışan meslek elemanlarının gayretleri ve çocuklara özverili bir şekilde bakım sağlayan koruyucu ailelerimizin katkılarıyla koruyucu aile hizmeti bugün artık çocuk koruma sistemimiz içerisinde merkezi bir konuma gelmiş durumdadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘215 çocuk 188 ailenin yanında’

“Bugün Türkiye’de 7 bin 57 aile yanında 8 bin 573, ilimizde ise 188 aile yanında 215 çocuğun bakımı koruyucu aile yanında yürütülmektedir. İlimiz, Türkiye genelinde en çok koruyucu ailesi olan 13 üncü ildir.”  



Devlet tarafından karşılanıyor

Koruyucu aile olabilmek için gereken şartları da anlatan Balcı, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 25-65 yaş aralığında olan, en az ilkokul mezunu, düzenli gelire sahip, evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz kişiler koruyucu aile olabilir. Koruyucu ailelerin temel görevi, çocuğun fiziksel ve psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gerekli şartları sağlamak. Koruyucu ailesi olduğunuz çocukların sağlık, giyim, eğitim-öğretim, meslek edindirme kurs bedelleri ve servis ücretleri devlet tarafından karşılanmakta olup, çocuğa yaş ve öğrenim düzeyine göre harçlık ödenmektedir. Bu ödemeler aylık olarak yapılmaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

'Bin 209 TL ile 3 bin 120 TL arasında değişen ücretler ödeniyor’

“Ayrıca koruyucu ailenin talepte bulunması durumunda, çocuğun yaşına göre bin 209 TL ile 3 bin 120 TL arasında değişen ücretler ödeniyor. Koruyucu aile hizmeti devam ederken, çocuğun sağlık harcamaları Genel Sağlık Sigortası kapsamında kurum tarafından ödenmektedir. Kendine ait sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarında SGK kapsamında isteğe bağlı sigortası devlet tarafından ödenmektedir.”

’30 çocuk koruyucu aile bekliyor’

Bugün itibariyle kurum bakımında olup da koruyucu ailesini bekleyen 30 çocuğun olduğunu belirten Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, “Siz değerli Samsunluları devlet koruması altındaki çocuklarımızın sıcak bir aile ortamında büyümesi için onlara koruyucu aile olmaya ve çocukların yetiştirilme sorumluluğunu paylaşmaya davet ediyorum” dedi.















 

Diğer