DİĞER

Türkiye’de Son 12 Yılda Obezite Yüzde 70 Oranında Arttı

SAĞLIK26.04.2022 11:17

HABER MERKEZİ


Türkiye’de Son 12 Yılda Obezite Yüzde 70 Oranında Arttı


İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Samsun E-Dergi’nin 4’ncü sayısında yer alan röportajında, obeziteyi ve sağlıklı kilo verme yollarını anlattı. Dr. Kaya, Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obezite ile mücadele ettiğini belirterek son 12 yılda obezitenin yüzde 70 oranında arttığını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi yeni medya yayıncılığında adından sık sık söz ettiren ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan dijital, interaktif, video ve ses içerikli dergisi ‘Samsun E-Dergi’ 4’üncü sayısına konuk olan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, obeziteyi anlatıp sağlıklı kilo vermek için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.

‘Dünya Nüfusunun 1.9 Milyar Fazla Kilolu, 650 Milyonu Obez’
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, obezitenin yaklaşık 200 hastalığın oluşmasına neden olabilecek bir hastalık olduğunu belirtti. Dr. Kaya, “Basit olarak obezite, sağlığı bozabilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 Obezite Raporu’na göre 18 yaş ve üzeri dünya nüfusunun 1.9 milyar fazla kilolu; 650 milyonu ise obezdir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:


Türkiye’de Her 3 Kişiden 1’i Obezite İle Mücadele Ediyor’
“Türkiye’de ise obezite görülme sıklığını görmek için yapılan Obezite Prevalansı: TURDEP-II çalışmasında toplumun yüzde 72.9’u fazla kilolu, yüzde 35.9’unun ise obez olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obezite ile mücadele etmektedir. Ayrıca çalışmada, son 12 yılda Türkiye’de obezite yüzde 70 oranında arttığı da ortaya çıkmıştır.”


‘Obezite Karmaşık Bir Hastalık’
Dr. Kaya, obezitenin, karmaşık ve çok faktörlü bir hastalık olduğunu dile getirerek “Kilo alımı, aldığımız enerjinin harcadığımız enerjiden fazla olması gibi kabul etsek de obezitenin nedeni sadece fazla yemek yemek değildir. Aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzı, sigarayı bırakma, psikososyal faktörler de obeziteyi tetikleyen diğer faktörlerdir.  Besin alımının azaltılması ya da harcanan enerjiyi arttırarak kilo kaybı sağlarız. Ancak önemli olan nokta, sağlıkla, kalıcı olarak ve kişinin hayat standartlarına uygun bir beslenme planlaması yapmaktır. Bireylere kaliteli besin içeriği bulunan (yeterli vitamin, mineral, protein desteği içeren) ara öğünler verilerek az kaloriyle maksimum tokluk sağlanarak kilo kaybına destek olunabilir. Kilo kaybı sayesinde obezite ile oluşan hastalıklar iyileşme potansiyeline sahiptir” diye konuştu.


 

 

 

Diğer