DİĞER

Tatilde Deniz Mi Havuz Mu Tercih Edilmeli?

SAĞLIK27.06.2022 13:43

HABER MERKEZİ


‘Yaz Tatilinde Havuz Yerine Denizi Tercih Edin’

Önümüzde uzun bir tatil var. Birçoğumuz bunu fırsat bilerek serinleyebileceği sahil bölgelerinde tatil yapmak için hazırlıklara başladı.  Ebeveynlerin aklında hep aynı soru var. Çocuklarımızı denize mi sokalım havuza mı? Hele alerji eğilimli bir çocuğa sahipsek ne yapalım?

Özellikle 4 yaşın altındaki çocuklarınız için havuzdan çok denizi tercih edin. Havuzlar ve kullanılan ıslak ortak alanlar özellikle cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar bakımından oldukça riskli alanlardır. Yeteri kadar temizlenmeyen havuzlar idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. Aynı zamanda ıslak mayo; ortak alanlarda, kirli deniz ve kumsalda yere oturarak oynamak, mikropların vücuda girişini kolaylaştırır. Özellikle kız çocuklarında genital hijyeni olumsuz yönde etkiler.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Mehmet Bilal Aracı da “Çocuklarınızın göz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonu gibi enfeksiyonların bulaşma riski nedeniyle havuz yerine denizde yüzmelerini tercih edin.” tavsiyesinde bulundu.

Aracı ;ailelere “ yüzerken, boğulma ve gelişebilecek travmalar açısından mutlaka çocuklarınızın yanında bulunun” dedi.

Güneş koruyucu kremler kullanılmalı

Uzm. Dr. Mehmet Bilal Aracı, “Yoğun güneş ışınına maruz kaldığımız bu dönemde, yolculuk öncesi tatil için alınacaklar listesinde güneş geçirmez şapka, güneş gözlüğü, güneş koruyucu kremler öncelikli olarak yer almalıdır. Çocuklarınızın ultraviyole ışınlarının yoğun olduğu saat 11.00-16.00 arasında dışarı çıkmamasına özen gösterin. 6 aydan büyük çocuklarda mutlaka güneşe çıkmadan yaklaşık 15-20 dakika önce güneş kremi kullanın. Kullanacağınız güneş kremleri en az SPF 50 (50 faktör) olmalıdır. Terlemelerin ve sıvı kaybının yoğun olduğu bu dönemde bol su tüketilmelidir. Çocuklarınızın su tüketimini mutlaka takip edin. Ayrıca terlemelere bağlı isilikler de gelişebilir, bu nedenle terlemeyi azaltan ince pamuklu kıyafetler ve sık ılık duş almak isilikleri önleyecektir” şeklinde konuştu

 

Diğer