DİĞER

KOAH Hastalığı, 5 milyon kişiyi etkiliyor

SAĞLIK16.11.2021 11:33

HABER MERKEZİ


KOAH Hastalığı ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Arzu Mirici, Türkiye’de 5 milyon kişinin bundan etkilendiğini söyledi.

Solunum Derneği (TÜSAD) Dünya KOAH Günü’nde bu hastalığa dikkat çekti. Tüm dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise 5 milyon civarında kişiyi etkileyen KOAH Hastalığı artık “ileri yaş hastalığı” değil.

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan KOAH’ta tanı yaşı 40’lara kadar düştüğünü belirtti.

Tütün ve hava kirliliğinin bunda önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Mirici, önlenebilir ve tedavi edilebilir olmasına karşın oldukça yaygın olduğunu da dile getirdi.

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, tanı alma yaşı giderek düşen hastalığın önlenmesinde erken tanı ve tedavinin önemine değindi.

KOAH Hastalığı nedir

Prof.Dr. Mirici, KOAH’ın, akciğer dokusunun tahrip olması, hava yollarını tıkayan balgam ve iltihap gelişimiyle uzun yıllar içinde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

“KOAH’ın ortaya çıkışında en önemli faktörler; tütün ürünleri kullanımı ve hava kirliği. KOAH, genelde 60 yaşından sonra ortaya çıktığı bilinen bir hastalıkken, günümüzde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının daha genç yaşlara düşmesi sebebi ile tanı yaşının 40’lara kadar indiğini gözlemliyoruz.

KOAH’tan korunmak için en etkili yöntem, sigara başta olmak üzere, sarma sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinden de uzak durmak. Son araştırmalara göre, elektronik sigara dumanının da zararı var.

Düzenli egzersiz

Tütün ve tütün ürünlerinin erken bırakılmasıyla KOAH önlenebilir ya da ağırlaşması durdurulabilir. 40 yaş üzerinde sigara geçmişi olan ve uzun süren öksürük, balgam ve zor nefes alma gibi şikayetleri olan kişiler solunum fonksiyon testi (SFT) yaptırmalı.

Bir kişide KOAH saptandıktan sonra sigara kullanıyorsa bırakmasını, düzenli egzersiz yapmasını ve aşılarını düzenli yaptırmasını öneriyoruz.”

Diğer