DİĞER

KETEM sayısı 6’ya yükseldi

SAĞLIK03.02.2022 14:31

Yaprak KOÇER


Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz, Vezirköprü’de yeni bir kanser tarama merkezinin hizmete açıldığını belirterek böylece kentteki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin (KETEM) sayısının 6’ya çıkarıldığını söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada kentte yürütülen kanser tarama faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.



Öz, iki yıldır devam eden pandemi sürecinde, ülke olarak sağlık kaynaklarının önemli bir kısmını, zorunlu olarak, koronayla mücadeleye ayrıldığını belirterek “Bu uzun ve zorlu süreçte, Halk Sağlığı alanında çalışan ekiplerimiz hem kanser taramalarını devam ettirdi hem de filyasyon ve aşı çalışmalarına güçlü bir destek vererek, koronaya karşı sürdürülen savaşta önemli bir rol üstlendi” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Kanser tarama faaliyetleri devam etti, ancak hem bu çalışma temposu hem halkımızın sağlık endişeleri nedeniyle merkezlerimize bir sağlık sorunları yokken başvuru yapmamaları hem de mesafe ve hijyen kuralları gereği, yapılabilecek tarama sayısının azalması sonucu, istenilen düzeyde, verimli bir çalışma olmadı. Bu tablonun, pandemi sonrası dönemde kanser, obezite, diyabet gibi kronik hastalıklarda artışlar yaşatmaması için, aşının bize kattığı güçle, koronayı sağlık gündemimizin birinci maddesi olmaktan çıkarmamız ve yeniden halk sağlığı faaliyetlerine, özellikle kanser taramalarına ağırlık vermemiz gerekiyor.”



Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Tarama programı kapsamındaki çalışmalara pandemi öncesi düzeyde, yeniden başlattıklarını söyleyen Öz, “Bunun ilk adımı olarak da, hali hazırda hizmet vermekte olan İlkadım, Çarşamba, Bafra, Atakum ve Canik Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimize (KETEM) bir yenisini ekliyor, Vezirköprü ilçemizde de yeni bir kanser tarama merkezimizi hizmete açıyor, ilimizdeki KETEM sayısını 6’ya çıkarıyoruz.

Bu altı merkezimiz, kansere karşı ilimizde yürütülen savaşımızın merkezi olacaklar. Merkezlerimizde görev yapan çalışanlarımız artık filyasyon ve aşı çalışmalarındaki görevlerini diğer ekip arkadaşlarına devrederek, güçlerini tamamen kanser tarama faaliyetlerine ayıracaklar” dedi.
 

Diğer