DİĞER

Bayramda Et Tüketimine Dikkat!

SAĞLIK09.07.2022 12:43

HABERMERKEZİ


Bayram’da Et Tüketimine Dikkat!

Sevdiklerinizle huzurlu, mutlu zaman geçireceğiniz bir bayram daha geldi. Kafanızda ister istemez şu sorular belirmeye başladı “ Bayramda nasıl beslenilmeli, nelere dikkat etmeli ve et tüketimim nasıl olmalıdır?” diye. Gelin bu soruların cevabını birlikte inceleyelim;

Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra yenilmesi ve kahvaltıda tercih edilmesi bayramda yapılan büyük yanlışlardandır. Kurban etinin rigor mortis denilen ölüm katılığının gitmesi için 12-24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Kesilip beklenmeden yenilen etlerin hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.

Yapılan çalışmalar; et ağırlıklı ve posadan fakir beslenmenin kolon kanseri riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bayramda et tüketimi arttığı için sebze meyve tüketimi azalabiliyor. Bu nedenle bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edin. Ayrıca sebzeler ete göre daha posalı ve tok tutucu özelliğe sahip olduğundan, bol sebze tüketerek doygunluğu sebzelerden sağlayabilir, et tüketimini bu şekilde azaltabilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda et tüketimi yaygın olduğu kadar, hayvanın baş-boyun-dil-ciğer-böbrek gibi kısımlarının da tüketimi söz konusu oluyor. ‘Sakatat’ diye adlandırılan bu kısımlar yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol içerebildiğinden, kalp-damar hastalığı olan kişilerin hayvanın bu kısımlarını tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca sağlıklı insanların da sıklıkla sakatat tüketmesi benzer hastalılara davetiye çıkarabileceğinden temkinli olmakta fayda var.

Mangalda kurallara uymamak

Kurban Bayramı’nda etin bir kısmını mangal yapmak üzere ayıracaksanız, mutlaka yağlarından arındırın, yağsız eti tercih edin. Aksi halde yağın ateşe damlaması ve sonrasında buharlaşarak ete ulaşması kanserojen bileşenlerin oluşum riskini artırıyor. Ayrıca etin mangal ateşine 15 cm’den daha yakın mesafede olması ve uzun süre mangalda kalması da kanserojen madde oluşumuna davetiye çıkarıyor. Mangal keyfinizin sağlığınıza zarar vermemesi için kurallara özen göstermenizde fayda var.

 

 

Diğer