DİĞER

Beethoven’ın tek operası sahnelendi

KÜLTÜR - SANAT21.02.2022 12:56

HABER MERKEZİ


Samsun Devlet Opera ve Balesi, Beethoven’ın bestelediği tek opera olan “FIDELIO” eserini sahneledi.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, 19 Şubat 2022 tarihinde “FIDELIO” operasını sahneledi. Küresel salgın koşulları nedeniyle, orkestra çukurunun kullanılamadığı gecede, orkestra sahne üstünde yerini aldı.  Eser, Ludwig van Beethoven’ın bestelediği tek opera olma özelliğini taşıyor.

Joseph von Sonnleithner tarafından yazılan eserin librettosu, daha sonra Stephan von Breuning ve Georg Friedrich Treitschke tarafından düzenlenmiş. İlk kez 1805 yılında Viyana’da sahnelennen Fidelio operası’nda, Fransız Devrimi zamanında yaşanmış gerçek bir hikâyeden esinlenilmiş. 200 yıl önce olduğu gibi, her dönem geçerliliğini koruyan; umut, sadakat, adalet, özgürlük kavramları, Fidelio operası’nda işlenmektedir.

Eser, 18.yy’da İspanya’da bir hapisanede geçer. Siyasi rakibi olan, kötü adam Don Pizarro tarafından gizlice hapsedilen kocası Florestan'ı kurtarmak için, “Fidelio” takma adı ile, erkek gardiyan kılığına giren Leonore adlı bir kadın konu edilir.

Almanca seslendirilen eserde Fransız Orkestra Şefi Benoit Fromanger yönetiminde Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve koro şefleri Volkan Akkoç ve Raushan Baigulakova yönetimlerinde Samsun Devlet Opera ve Balesi Korosu sahnedeydi. Eserin kurgusu ise Suat Arıkan’a ait. Sahne ve kostüm düzenleme Olcay Engin Kaymaz’a, ışık tasarımı ise Oğuz Murat Yılmaz’a ait.

19 Şubat 2022 akşamı sahnelenen ve tekrarı 21 Şubat 2022 akşamı gerçekleştirilecek olan eserde dönüşümlü olarak; Don Fernando: Alper Göçeri, Don Pizarro: N. Işık Belen / Tuncay Kurtoğlu, Florestan: Yoel Keşap / Ünüşan Kuloğlu, Fidelio (Leonore): Mine Kurtoğlu, Rocco: Göktuğ Alpaşar, Marzelline: Hale Soner Kekeç, Jaquino: Ufuk Toker rol alacaklar.

19 Şubat 2022 akşamı sahnelenen Fidelio Operası; tekrar 21 Şubat 2022 tarihinde, Atatürk Kültür Merkezi, Samsun Devlet Opera ve Balesi Aydın Gün Salonu’nda sahnelenecek.

Diğer