DİĞER

Youtube fenomeni mi olmak istiyorsunuz? Bu haberi mutlaka okuyun!

GÜNDEM16.07.2021 10:43

Berna İŞÇİMEN

Youtube fenomeni olmak için her gün yüzlerce hesap dijital ortama giriş yapıyor. Peki Youtube fenomeni olmak için ne yapmak gerekir.


Youtube fenomeni için abone sayısı, içerik sayısı gibi kriterlerin performans değerlendirmede önceliklenmediği belirtildi. Bu konuda Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde bir araştırma yapıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret ve Lojistik Bölümü tarafından yapılan ’Youtube fenomen performanslarının ölçülmesi üzerine’ araştırması ‘Journal Of Business in The Dijital Age’ dergisinde yayınlandı.

Araştırmaya 24 fenomen katıldı. Youtube fenomenlerinin performans kriterleri, bu kriterlerin önem derecelerini ve bu kriterlere göre fenomenlerin performans sıralamaları araştırıldı.

Artık günümüzde çoğu markanın sosyal medya hesabı bulunuyor. Bu hesaplardan markaları ile ilgili hazırladıkları mesajlar, videolar, infografikler, oyunları ve daha birçok uygulamayı viral olarak yayılıyor. Birçok markanın pazarlama aracı olan sosyal medya, hedef kitleleri ile iletişime geçebilmeleri için de önemli bir platform.


Youtube fenomen performanslarının ölçülmesi üzerine’ araştırması yapıldı

Youtube fenomeni ve pazarlama etkisi

Hatırlı pazarlama, nüfuz pazarlaması, etki pazarlaması gibi Türkçe’ye çeşitli ifadelerle çevrilen “influencer marketing” faaliyetlerinin bir uzantısı ve kişisel markalamanın bir örneği olan sosyal medya fenomenleri de bu iletişim ortamının etkili elemanlarından biri haline geldi.

İşletmeler etki pazarlaması ile fenomenlere (influencer) ürünleri denemeleri için gönderme ve ödeme yapma veya onları etkinliklerine davet etme gibi yöntemleri kullanarak takipçiler nezdinde ürünün kullanılmasını ve iyi bir imaj oluşturmasını amaçlıyor.

Araştırmanın sonuç bölümünde ise şu bilgilere yer verildi:

“Sosyal medya fenomenleri markalara müşterileri iletişimlerinde kullanabilecekleri benzersiz bir etkileşim ortamı sağlamaktadır. Fenomenlerin popülariteleri konusunda kullanılan takipçi sayısı, izlenme gibi belli başlı bazı kriterler bulunmakla birlikte çok sayıda kriterin kullanılmasıyla ölçülen bir performans ölçümü daha doğru bir değerlendirmeye ulaşmayı sağlayabilir. Bu çalışmada Youtube’da güzellik ve moda kanalı olan 24 adet fenomenin belirlenen altı kritere göre performansları hesaplandı.

Sosyal medyanın en önemli özelliği ve ayırt ediciliği etkileşimli bir kanal olmasıdır. Bu çalışmada da görüldüğü üzere etkileşim kriterleri olarak adlandırılan kriterler bir fenomenin performansının belirleyicileri arasındadır.

İşletmeler fenomenlerle gerçekleştirecekleri işbirliklerinde öncelikle içerikle ilgili yapılan yorumları ve fenomenin bu yorumlar üzerinden takipçileri ile iletişimlerini değerlendirmelidirler. Üretilen içerikle ilgili yapılan yorumların ne kadarının içeriğe konu olan pazarlama sunumu ile ilgili olduğu ve marka ile ilgili yapılan eleştiriler işletmelerin pazarlama sunumlarını geliştirme fırsatlarını görmelerini kolaylaştıracak ve marka-fenomen işbirliğinin kalitesinin değerlendirilmesini sağlayacaktır.

Araştırmanın soncu

Çalışma, fenomenlerin rakipleri ile kıyaslama yaparak kanallarını değerlendirmeleri ve kanal performansını arttırmaları için gerekli olan stratejileri belirlemelerini sağlayacak bulguları içermektedir.

Bu çalışmanın sonucuna göre fenomenler öncelikli olarak etkileşim kriterlerine odaklanmalı ve takipçilerini yayınladıkları videolarla ilgili yorum yazmaya ve videolarla ilgili beğeni değerlendirmesi yapmaya teşvik etmelidirler. Fenomenler aynı zamanda yorumlar üzerinden takipçileri ile etkileşimlerini sürdürdüklerinde kanal trafiğini arttırabilir ve daha fazla işbirliği ve kanal trafiği ile gelirlerini maksimize edebilirler.

Bu çalışma abone sayısı, içerik sayısı gibi kriterlerin performans değerlendirmede önceliklenmediğini de göstermektedir. Fenomenlerle işbirliği gerçekleştirecek işletmelerin sosyal medyanın görünür öğelerinin ardındaki dinamikleri de değerlendirmeye dâhil etmeleri gerekmektedir.

Bu araştırmada zaman kısıtlaması nedeniyle performans değerlemesi için kullanılan içerik paylaşımları bir ayla sınırlandırılmıştır. Gelecek çalışmalarda 6 ay, 1 yıl gibi daha uzun süreyi kapsayan paylaşımlara ilişkin bir araştırma tasarımı gerçekleştirilebilir.

Ayrıca araştırma kapsamı Türkiye’den yayın yapan güzellik ve moda kategorisindeki fenomenlerle sınırlandırılmıştır. Gelecek çalışmalar için ağırlıkların belirlenmesi ve performans ölçümü için alternatif yöntemler önerilebilir. Ayrıca çalışmada performans ölçümü için herkese açık kriterler kullanılmıştır."

Diğer