DİĞER

Samsun simidi kahvaltılarının vazgeçilmezi, kentin tescilli lezzeti

GÜNDEM08.11.2021 10:34

Yaprak KOÇER


Samsun simidi kentin en önemli lezzetlerinin başında geliyor. Coğrafi işaretli bir ürün olan Samsun simidi şehrin marka ürünlerinden birisi. Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, kentte 23 simit fırınında üretim yapıldığı günde 80-120 bin adet simit tüketildiğini söyledi.

Samsun’da sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceği olan simit, kentin meşhur lezzetlerinin de başına geliyor. Kentte 23 simit fırınında üretim yapılırken yaklaşık 200 satış noktası bulunuyor. Samsun’da günde 80-120 bin adet simit tüketiliyor. Lezzeti il sınırlarını aşan Samsun simidi ayrıca talep doğrultusunda özel saklama koşullarında il dışındaki tüketicilere de gönderiliyor. Coğrafi işaretli bir ürün olan Samsun simidinin en önemli özelliği ise dışının çıtır içinin ise yumuşak olması.

Samsun simidi, un, susam, maya ve pekmez kullanılarak yapılıyor. Mayası olabildiğince az ve mayalama (fermantasyonu) kısa tutulan simidin hamuru da yarı sert oluyor. Hamura şekil verildikten sonra içinde şeker ve pekmez bulunan sıcak karışımın içine bırakılıyor. Genellikle, dut, elma, üzüm veya armut pekmezi kullanılan bu karışıma fırıncılar tarafından şerbet adı veriliyor. Simit hamuru ardından susamla kaplanarak fırına verilip yaklaşık 20 dakika odun ateşinde pişiriliyor.



Coğrafi işaretli lezzet

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, coğrafi işaret almış olan Samsun simidinin kentin tescilli bir markası olduğunu söyleyerek “Samsun’da 23 tane üretim yapan simit fırınımız var. Buralarda tamamen odun ateşinde kara fırınlarda üretim yapılıyor. Bir simidin fırındaki süreci yaklaşık. Samsun simidi içi yumuşak dışı ise çıtır çıtır olan bir simittir. Dışındaki o pişkinliğini de sağlayan kullandığımız şerbettir. Pekmezle şeker karımışından üretilen karışım fırına atılan simidin dışının bu şekilde çıtır çıtır olmasını sağlıyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘Dışı çıtır içi yumuşak oluyor’

“Hamur yoğuruluyor. Şekle sokuluyor. Şerbet diye tabir ettiğimiz şeker ve pekmezden oluşan bir şerbetimiz var. Genel de dut pekmezi kullanılır. Bunların karışımına atılıyor simidin üzerinde bir katman oluşturuyor. Fırına sürdüğünüzde ateşle beraber kızarıyor. Simidin üzeri kızarıyor pişkin oluyor iç hacmi de yumuşak kalıyor. Samsun simidi tamamen odun ateşinde kara fırınlarda yapılıyor. Belki ülkemizde simidiyle öne çıkan şehirlerde biraz daha üretim fabrikasyon oluyor ancak bizde tamamen odun ateşinde kara fırınlarda simit pişiriliyor.”



‘Samsun simit denilince ilk akla gelen şehirlerden’

Yiğit, Samsun’un simit denilince Türkiye genelinde ilk akla gelen şehirlerden biri olduğunu belirterek “Şehir dışında toplantılara gittiğimiz zaman Samsun simidini de götürüyoruz. İç turizmi için kentimize gelenler de sıklıkla tüketiyorlar. Samsun simidi ile ünlü bir şehir. Simidin baş şehrini Samsun olarak söyleyebilirim” dedi.  


Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit



‘Günde 80-120 bin simit tüketiliyor’

Samsun’da günde 80-120 bin adet simit tüketildiğini dile getirerek “Tüketim miktarı mevsimsel olarak da değişiyor. Kış aylarında düşerken yaz aylarında yoğunluktan dolayı tüketim artış gösteriyor. Yine yaz aylarında kentimize dışarıdan gelen vatandaşlarımız da sıklıkla simit tüketmeyi tercih ediyorlar. Fırınlarımızda yaklaşık 120-130 çalışan personel var. Yine 150-200 satış noktası var. Bine yakın insanın bu sektörden geçimini sağladığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Diğer