DİĞER

Sağlık Müdürü uyardı: İl dışından gelenler dikkat!

GÜNDEM05.05.2021 11:22

Yaprak KOÇER

İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, tam kapanma nedeniyle bir çok kişinin il dışından kente geldiğini hatırlatarak, "Lütfen dikkatli olsunlar, dışarıdan gelen kişilerin semptom göstermeden de pozitif olabileceği ve aile içine girdikten sonra bulaştırabileceğini akıllarından çıkarmasınlar" dedi.


Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç,  koronavirüs ile mücadelede yurt genelinde uygulanan 17 günlük 'tam kapanma' uygulaması sürecinde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Samsun’un Covid-19 vakalarında 5 hafta süren yükselme trendinin ardından 3 haftadır düşüş trendini sürdürdüğünü söyledi. Alınan tedbirler, vatandaşların uyumu, kurumların koordinasyonu, sağlık ekiplerinin yoğun çalışması sonunda azim, sabır ve gayretle birlikte vakalarda düşüşün sağlandığını ifade eden Oruç, “İnşallah bu düşüş trendinin devam etmesi lazım. Ramazan ayındayız, kapanmayla birlikte sosyal hareketlilik azalacağı için görüşmeler dışarı çıkmalar azalacağı için vakalar düşecektir, bu gayret devam ettiği sürece Samsun’daki vakalarımız çok çok daha aşağıya inecektir” diye konuştu.
__888__
Oruç, maske, mesafe ve temizlikten kesinlikle ödün verilmemesi gerektiğini dile getirerek “İkinci olarak son süreçte gördüğümüz özelikle mutasyonla birlikte aile içi bulaşların çok yoğun olduğunu görüyoruz. Pozitif vakalara baktım neredeyse yarısı aynı aileden. Aynı soyadından iki kişi, 3,4,5 kişi. Bu da neyi gösteriyor mutasyon virüs çok daha yaygın bulaşıyor, aile içine girdiği zaman o aileden pozitif yapmadan kimseyi bırakmıyor. Kalabalık oluşturacak aile ziyaretleri, iftar yemekleri, aile buluşmaları olsun. Kapanmadan dolayı ister istemez İstanbul, Bursa’dan İl dışından insanlar Samsun’a geliyor. Lütfen dikkatli olsunlar dışarıdan gelen kişilerin semptom göstermeden de pozitif olabileceği ve aile içine girdikten sonra bulaştırabileceğini akıllarından çıkarmasınlar. Kesinlikle tedbirlere riayet etsinler. Eğer tedbirlere riayet edersek inşallah bunun üstesinden geliriz,. Aksi tekdirde bulaştırıcılığı fazla olan bir virüsle karşı karşıya olduğumuz için ister istemez tüm ailenin içinde artacaktık., apartman, aile apartmanlarında görüşmeleri minimuma indirmeleri, acil ihtiyaçlar dışında görüşme yapmamalarını istiyoruz” dedi.
Misafir Kabul Etmeyelim
Tam kapanmanın vatandaşların sağlığı için, pandeminin yayılmasını engellemek için yapıldığını belirten Oruç, “Kimseyi zora sokmak için değil, bizim sağlımız için çok önemli. Biz Ramazan ayını bir fırsata dönüştürebiliriz. Bu 17 günlük kapanmayı bir fırsata dönüştürerek hızlı bir düşme sağlayarak fırsata dönüştürebiliriz. Bu süreci evimizde hiçbir misafir kabul etmeden geçirmemiz lazım.  Biz Samsun’daki bu düşüşü kalıcı hale getirmemiz lazım. Bunun yöntemi maske, mesafe, temizlik ve kalabalıktan uzak durmak bir de aşı. Şuan ki argümanlarımız bunlar. Hep birlikte gayret edersek, bu sabrı hep birlikte gösterirsek, azmimizle beraber inşallah zafere ulaşacağız” şeklinde konuştu.

 

Diğer