DİĞER

Kriz büyük ve insan kaynaklı

GÜNDEM09.08.2021 14:06

Berna İŞÇİMEN

14 bin bilim insanı ortak bir çalışmaya imza attı. 31 kilit kritere göre dünya hayati sinyaller veriyor. BioScience Dergisi’nin yayınladığı raporda yakından takip edilmesi gereken 31 gösterge sıralandı.


Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Yeni İklim Değişikliği raporunu açıkladı. Rapor, büyük tehlikeye dikkat çekiyor.

Sıcaklıklar hızla yükseliyor

Son yıllarda insan kaynaklı karbondioksit ve diğer gazların salınımlarının arttığı, küresel ve bölgesel sıcaklıkların hızla yükselişe geçtiği ve bunlara bağlı olarak küresel ısınmanın tehlikeli boyutlara ulaştığı gerçeğine vurgu yapıldı.

Kriz büyük

İklim değişikliği konusunda pek çok hakemli makale, farklı ülke ve bölgelerden gözlem ve uzmanların değerlendirmeleriyle oluşturulan rapor, krizin büyük ve insan kaynaklı olduğunu da açıkladı.

Sel, kuraklık ve orman yangınları

Raporda özellikle bölgesel iklim değişiklikleri, sıcak hava dalgaları, olağandışı yağışları, sel ve taşkınları, kuraklık ve beraberinde orman yangınları gibi pek çok iklim olayı ve doğal afetin önlem alınmazsa artacağı da belirtildi.

Çözüm üretmek

3 farklı ana başlık halinde sunulan raporda; ilk olarak iklim krizi ve küresel ısınmanın geldiği son nokta ve fiziksel olarak dünya üzerindeki etkileri üzerinde duruldu. Yayımlanması beklenilen 2. ve 3. kısımların ise iklim krizinin bölgesel etkileri, insanlar ve diğer canlıların temelindeki sorunları belirterek çözüm üretme noktasına vurgu yapması bekleniyor.

Buzullar eriyor

Raporun yayınlanan kısmı bile tehlikenin ne derece büyük olduğunu ortaya koyuyor.  Rapora göre artık tüm zamanların en yüksek ve en düşük rekor verilerini görüyoruz. Uçların yaşanıyor olması ise henüz bir başlangıç.

Ayrıca raporda dikkat çeken bir ayrıntı daha öne çıkıyor. Son dönemlerde ölçülen Grönland ve Antarktika’daki buz kütlesi seviyeleri, rekor sıcaklık değişimleri ile 15 yıl öncesine göre her yıl yüzde 31 daha fazla eriyor.

Son olarak raporda Kovid-19 dönemi için de ayrı bir parantez açılmış. Pandemi dönemiyle beraber fosil yakıt kullanımı oranı gibi olumsuz durum oranlarının düştüğü ancak bu düşüşün geçici olduğu belirtilmiş.

Pandemi döneminin dünyadaki değişime biraz olsun müdahale edebilmek için değerlendirilmesi gereken bir dönem olduğu ve yeni iklim politikalarının oluşturulması konusunda zaman kaybına yer olmadığı vurgulanmış.

Amazon ormanı kaybı

Raporda bir de; Brezilya’da Amazon yıllık orman kaybı oranı 2019 ve 2020'de artarak 12 yılın en yüksek seviyesi olan 1.11 milyon hektara ulaştığı belirtildi.  

Diğer