DİĞER

İsrail Sazanı Yeşilırmak’ta baskın tür oldu

GÜNDEM02.06.2021 11:15

Yaprak KOÇER

Samsun'un Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen 418 kilometre uzunluğundaki Yeşilırmak Nehri'nde bulunan İsrail sazanı, baskın tür haline geldi.


Samsun’daki iç suların tamamında istilacı tür olarak bulunan İsrail Sazanı, baskın tür haline geliyor. İsrail sazanı, Sivas'ın kuzeyinde Kösedağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen 418 kilometre uzunluğundaki Yeşilırmak Nehri'nde de baskın tür haline geldi. Yılda 9 kere üreyebilen ve diğer balıkların yumurtaları ile beslenen İsrail Sazanı, akarsudaki doğal balık türlerinin sayının artmasını engelleyerek varlığını da tehlike altına sokuyor.

İç sulardaki sucul hayat ve canlı türlerinin mevcut durumu ile ilgili araştırmalar yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, İsrail sazanının yıllar içinde geldiği durum ile ilgili tespitlerini anlattı. Akarsu, göl, gölet gibi iç sularda balık faunasında değişiklikler yaşandığını dile getiren Prof.Dr. Polat, “Şu anda Samsun'daki iç suların tamamında istilacı türler baskın tür haline gelmeye başladı. Eskiden sadece durgun sularda yayılan istilacı türler, şimdi debisi çok yüksek olan Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi akarsu sistemlerinde görülmeye başlandı ve hatta Yeşilırmak Nehri’nde son yaptığımız arazi çalışmasında birim alanda en fazla İsrail sazanı yakalamış olmamız da akarsu rejimine istilacı türlerin uyum gösterdiğinin bir işaretidir. Bu türün Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirleri’nde baskın tür haline geldiğini ne yazık ki görüyoruz” diye konuştu.


Prof. Dr. Nazmi Polat
Akarsulardaki bu problemi yaklaşık 9-10 yıldır görmeye başladıklarını söyleyen Prof.Dr. Polat, “İsrail sazanının bir bölgede baskın hale gelmesi oradaki bir türün yok olması anlamına geliyor. Normalde sazan, alabalık, yayın, doğal türlerimiz, göz göre göre yok olma eğilimine gitmektedir. Bu balık oldukça kılçıklı, tüketilmeyen bir tür. Bu balık bazı bölgelerde balık unu yapımında kullanılabilir. Bu balığın Samsun'da 9 farklı renk ve desende aynı tür örneğini yakaladık. Uzaktan baktığınızda akvaryuma koyabileceğiniz kadar güzellikte ama et kalitesi bakımından oldukça lezzetsiz. Bizim normal balıklarımız, yılda 1 defa ürerken, İsrail sazanı ise 6- 7 bazen 9 defa üreme yapıyor. Ondan öte bu balık, bizim doğal faunamızdaki balıkların yumurtaları ile besleniyor” şeklinde konuştu.


İsrail sazanının ekolojik ortama çok kolay uyum sağlayabilen, çok değişik habitatlarda rahatlıkla yaşayabilen bir balık olduğunu dile getiren Prof.Dr. Polat, “Bu balık sıcak, soğuk, kirli, akarsu ve durgun suda yaşayabilen, çok fazla üretme yeteneğinde olan bir balık. Dolayısıyla bizim doğal balık türlerimizin varlığını tehlikeye atıyor, engelliyor. Böyle devam etmesi halinde doğal türlerimiz ilerleyen süreçte yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Bu iç sularımız için çok ciddi ve bir an önce çözüm bulunması gereken bir sorun olarak karşımızda duruyor" dedi.

Diğer