DİĞER

Dr. Furtun’dan Ramazan Bayramı için uyarı

GÜNDEM09.05.2021 15:30

Yaprak KOÇER

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, Ramazan Bayramı’nda vatandaşların bir araya gelmemesi gerektiğini belirterek, “Bu salgın kontrol altına alınana kadar herkes aynı durumda. Bu fedakarlıklarımız bir müddet daha devam edecek” dedi.


Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, Covid-19’la mücadele kapsamında uygulanan 17 günlük tam kapanma süreci, vaka sayılarındaki düşüş ile ilgili açıklama yapıp yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle de vatandaşlara uyarılarda bulundu.
‘Kapanma Sonrası İçin Endişeliyim'
Vaka sayılarında azalma olduğunu hastanelerde yatakla ilgili şuan bir sorun olmadığını belirten Dr. Furtun, “Ama benim endişem kapanma ile beraber bir göç yaşadık. İstanbul’dan, Ankara’dan büyükşehirlerden çok fazla miktarda insan hareketliliği oldu. Dönüşler olacak.  Vaka düşüklüğünü korumak da gerekiyor. Benim endişem sonrası için. Bu kapanma bir derece vaka sayılarını düşürdü. Açılmada, daha önceki açılmalar gibi hızlı bir şekilde her şey serbest hale gelirse vaka sayıları tekrar yükselecektir” diye konuştu.  
‘Aileler Bu Bayramlık Fedakarlık Etsinler’
Yaklaşan Ramazan Bayramı’nda da vatandaşların tedbirlere uyması gerektiğini söyleyen Dr. Furtun, “Bayram tabii ki bizim geleneklerimizde önemli. Hepimiz bunları özledik ama maalesef kontrol altındaki bir salgından bahsetmiyoruz. Dolayısıyla bayram da riskli bir şey. Eğer aile apartmanında oturan büyük aileler varsa, lütfen yakın temastan, büyük aile yemeklerinden bu bayramlık fedakarlık etsinler. Bu salgın kontrol altına alınana kadar herkes aynı durumda. Sağlıkçıları düşünüyorum birebir yaşadığım için çok uzun zamandır çok büyük fedakarlıklar var. O yüzden bu fedakarlıklarımız bir müddet daha devam edecek” şeklinde konuştu.
‘Bayram Süresince Kapanma Mantığına Uymamız Lazım’
Ramazan Bayramı’nda ailelerin yanı sıra sitelerde yaşayan vatandaşların da  dikkatli olması gerektiğini ifade eden Dr. Funda Furtun, “Sitelerde de oturan insanların, komşuların bu konuda çok dikkatli olması lazım. Aile olmayabilir yakın görüşen arkadaşlar, komşular olabilir. Bayram süresince bu kapanma mantığına uymamız gerekli. Önemli olan kapalı alanda bir arada olmamak” dedi.
‘Samsun'da Vakalar 800'lerden 200 Bandına İndi’
Samsun’da yüz bin nüfusa karşılık gelen Covid-19 vaka sayasının 800’lerden 200 bandına indiğini ifade eden Dr. Furtun, “Rakamlar şuanda çok çok yüksek değil. 200’ler bandına indik. Bu önemli bir rakam.  Şu anda salgın maalesef bu kapanma ile kontrol altına girdi diye düşünmemek lazım. Açıldığımız noktada tekrar vakalar yükselecektir. Samsun için aynı şey söz konusu. Herkes çok bunaldı bununla yaşamaktan ama maalesef bütün dünya aynı durumda. Öyle bir noktaya geldi ki yaşam şekli değişti ama bu bir gerçek. Bütün dünya büyük bir salgınla mücadele ediyor. Bu mücadele de bitmiyor, bir yıldan fazladır yaşıyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Vatandaşlarımız kapanmadan sonra kapalı alanda bulunmamaya gayret etmeleri gerekiyor. Aynı tedbirsizlik devam ederse açılmayla beraber tekrar yükseleceğini bilmek gerekiyor. Toplu yemekler, taziyeler, birlikte sosyal faaliyetler aile boyu, mahalle boyu hastalanmayı getirdi. Bundan öncede yaşanan buydu. Ama açılmayla buna dikkat etmeleri gerekiyor. Temas etmemeleri gerekiyor. Açık havada dolanabilirler açık havada sorun yok. Kapalı alanda sıkıntı var. Bunlara dikkat etmeleri lazım.”

Diğer