DİĞER

Doğası ve kültürü ile dikkat çeken ilçe: Alaçam

GÜNDEM06.07.2021 13:07

Yaprak KOÇER

Samsun’un Alaçam ilçesi hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel özellikleri ile çok önemli bir turizm potansiyeline sahip. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler özellikle Geyikkoşan sahili, Kızlan Köyü, tarihi Alaçam Evleri ve Mübadele Müzesi’ni ziyaret ediyor.


Samsun kent merkezine 78 kilometre uzaklıkta olan Alaçam ilçesi önemli bir tarihi, kültürel ve turizm potansiyelini de elinde bulunduruyor. 2020 yılı verilerine göre yaklaşık 25 bin nüfusa sahip olan Alaçam ilçesi, son yıllarda yapılan çalışmalarla elinde bulundurduğu bu alt yapıyı da geliştirdi. İlçeye gelenler için ziyaret edebilecekleri birçok alternatif rota bulunuyor. Karadeniz kıyısındaki Alaçam ilçesi hem yeşil doğası, hem de tarihi ve kültürel potansiyeli ile ziyaret edenleri büyülüyor.

İlk durak Geyikkoşan

İlçeyi ziyaret edenlerin ilk durağını ise Geyikkoşan sahili, gezi ve mesire alanı oluşturuyor. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta olan Geyikkoşan deniz kıyısında temiz kumsalı, çınar, kavak ve taflan ağaçlarından oluşan güzel koruluğa sahip. Burasının adını koruluğun içindeki Geyikkoşan Baba Türbesi'nden aldığı ifade ediliyor. Bir rivayete göre Geyikkoşan Baba Türbesi'nin bulunduğu yerdeki tarlanın evcilleştirmiş geyiklerin çifte koşulması ile sürüdüğü bu nedenle bu koruluğa Geyikkoşan denildiği belirtiliyor.
Her sene Hıdırellez günü (6 Mayıs) şenlikler yapılıyor. Bu şenliklerde Türkiye genelinden amatör ve milli güreşçiler davet edilerek yağlı güreş müsabakaları düzenleniyor. Şenliklerin ise 600 yıllık bir efsaneye dayandığı söyleniyor. Efsaneye göre; Geyik Baba isminde bir Arap ordusu komutanı 6 Mayıs'ta tüm işlerini bırakarak o mevkide koyun, kuzu, inek cinsinden hayvanları kestirerek fakir halka ziyafet verirmiş. Dürtmen Yaylası eteklerinde bulunan Hüseyin Dede Türbesi çevresinde de 7 Mayıs'ta benzer şenlikler düzenlendiği ifade edildi.

Tarihi Alaçam evleri zamana meydan okuyor

Alaçam ilçe merkezinde bulunan Çeşme, Karşıyaka, Yenicami mahallelerini kapsayan sit alanı içerisinde bulunan alanda 61 adet tescilli yapı bulunuyor. Tescilli yapıların büyük çoğunluğunu ise konutlar oluşturuyor. 1 cami, 1 çeşme, 1 hamam ve 3 tane işyeri de tescili yapılar arasında yer alıyor. İlçede bulunan yapıların yapılış tarihleri ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte plan özellikleri ve mimari elemanları açısında değerlendirildiğinde Osmanlı Barok üslubunun izlerini taşıdığı belirtildi. Yapılan mimari değerlendirmeler sonucunda yapıların 1890 yıllarında inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor.

Mübadele kültürü Büyükşehir Belediyesi Alaçam Mübadele Müzesi’nde sergileniyor

2010 yılında Samsun İl Özel İdaresi tarafından restore edilen yapı 16 Nisan 2012’den itibaren Alaçam Mübadele Müzesi olarak ziyarete açılarak hizmet vermeye başladı. Alaçam Mübadele Müzesi, Etnografik eserlerden oluşmuş bir müze ve aynı zamanda tematik bir müze olma özelliğine sahip. Müzedeki eserlerin 24 Temmuz 1923 yılında Lozan Antlaşması’na konulan ek protokolle zorunlu göçe tabi tutulan mübadillerin yanlarında getirdikleri günlük kullanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflardan oluştuğu belirtildi.
Müzede, mübadil kadınlara ait özel günlerde kullanılan elbiseler, (bindallı, gelinlik, üç etek, cepken, şalvar, gelin başörtüsü gibi) günlük kıyafetler ayrıca erkek giysileri de yer alıyor. Müzede sergilenen kıyafetler, çevreler, kuşaklar, peşgirler genellikle çeyiz olarak hazırlanmış eserler olduğu, bundan dolayı üzerleri zincir, tel kırma, tel sarma gibi tekniklerle yoğun olarak işlendiği belirtildi. Müzede ayrıca mübadil kültürünü yansıtan çevreler, kıl ve keten dokuma eserler, sandıklar, mesleki aletler ve mutfak eşyaları da yer alıyor.

 

Kızlan Köyü, doğal güzelliği ile büyülüyor
 

İlçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta olan Kızlan Köyü’de ilçenin görülmesi gereken doğal güzelliklerinin başında geliyor. Çevre köylerin yol kavşağında merkezi bir noktada bulunan köy yemyeşil çayırları ve büyük çam ağaçları ile görenleri hayran bırakıyor. Köyde Salı günleri halk pazarı kuruluyor. Çevre köylerde yaşayan vatandaşlar Salı günleri buraya toplanarak haftalık pazar ihtiyaçlarını görüyor.
 

Çilek üretiminde merkez oluyor

Alaçam ilçesinde özellikle son yıllarda çilek üretiminin artırılması için çalışmalar yürütülüyor. Teşvik çalışmalarıyla ilçe çilek üretim yapan çiftçi sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Vicikler, Umutlu, Aşağıkoçlu, Gökçeboğaz, Kızlan mahalleleri yoğun olarak çilek üretiminin yapıldığı bölgelerin başında geliyor. Alaçam’da üretilen çilek gerek aroması gerek tadı ile yoğun talep görüyor.

Alaçam ilçesi temiz sahili ve masmavi denizi ile büyülüyor 

Diğer