DİĞER

Başkan Demir : İklim Şurası’nda doğru adımlar atıldı

GÜNDEM01.03.2022 15:13

HABER MERKEZİ


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bütün üniversitelerin katkı verdiği, ortak aklı devreye alan, istişare mekanizmasını çok kararlı bir şekilde sürdürülen İklim Şurasında; iklim değişikliği ile mücadelede başlangıç için en doğru adım atılmıştır” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesini ele almak üzere 21-24 Şubat’ta Konya’da gerçekleştirdiği İklim Şurası’na katılan ve burada bir konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ülkemizde ilk kez iklim ile ilgili böylesine üst ölçekte bir organizasyon yapılmış olmasının çok değerli olduğunu belirtti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak Yerel Yönetimler Komisyonun da görev aldıklarını ve şurada 4 gün boyunca politika oluşturulmasına ilişkin konularda görüş ve önerilerini bildirdiklerini ifade etti. Başkan Demir, “Yerel yönetimler yuvarlak masa toplantısında taslak politika kararlarına verilen katkı çok önemliydi. Şurada katıldığımız panelde ise yerelde yenilenebilir enerji yatırımlarında karbon yoğun sektörler ile iş birliği modeli ile yeni bir yaklaşım ortaya koyduk” diyerek şunları söyledi:

__3507__

“İklim kanununun oluşturulmasında altlık olarak kullanılacak olan politika kararları, aslında ülkemizin 2023 net sıfır karbon emisyon hedefine ulaşmasında kilometre taşlarımız olacak. Bu açıdan bakıldığında temellerin sağlam atılması adına şuranın ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz. Bütün üniversitelerin katkı verdiği, ortak aklı devreye alan, istişare mekanizmasını çok kararlı bir şekilde sürdürülen İklim Şurasında; iklim değişikliği ile mücadelede başlangıç için en doğru adım atılmıştır.”

Yerel Yönetim Komisyonu toplamda 60 kişilik uzmanın katılımı ile oluşturulduğunu kaydeden Başkan Mustafa Demir, “Komisyona büyükşehir ölçeğinde ‘Türkiye’de İklim Değişikliği Uyum Eylemlerinin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında 4 pilot il olan Muğla, Samsun, Sakarya ve Konya Büyükşehir Belediyeleri dahil edildi. Tüm Komisyonlarda çevrimiçi toplantıları ve şura toplantıları sonucunda toplamda 76’sı öncelikli olmak üzere 217 maddelik tavsiye kararları oylamaya sunuldu. Yerel Yönetimler Komisyonunda yaklaşık 25 adet politika üretildi. Bu politikalardan en çok üzerinde durulan konular ise; yerelde koordinasyon kurulu oluşturulması, uyum eylem planlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların tamamlanması, afet yönetim sisteminden risk yönetim modeline geçilmesi ile yeşil finansman kaynaklarına erişim oldu” diye konuştu.

İklim Şurası’na Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen de katıldı.

Diğer