DİĞER

AFAD’dan 133 öğrenciye ‘Afet bilinci’ eğitimi

GÜNDEM18.06.2021 11:46

Yaprak KOÇER

Samsun’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından Doğa ve Afet Farkındalık Adımları (DAFA) projesi kapsamında 133 öğrenciye afet bilinci eğitimi verildi. İzcilik eğitim alan öğrenciler kaya tırmanışı yapıp AFAD çadırı kurulmayı öğrendi.


AFAD ekiplerince TÜBİTAK tarafından desteklenen Doğa ve Afet Farkındalık Adımları projesi kapsamında ortaokul, lise, ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilere afet bilinci kazandırmak amacıyla çeşitli eğitim çalışmaları yapıldı.


Amaç afet farkındalığı kazandırmak

Çalışma ile ilgili bilgi veren Samsun AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, DAFA projesinin afet kavramını, afet yönetimini ve doğa bilimini tek bir paydada buluşturacak bir proje olarak hazırlandığını söyledi. Uçarlı, “Bu projenin amacı, dezavantajlı bireyler de dahil olmak üzere, toplumun geniş bir yaş aralığını oluşturan ortaokul, lise, ön lisans ve lisans düzeyinde toplam 133 öğrenciden oluşan hedef kitle öğrencilerine afet farkındalığı kazandırmak. Afet sonrası ilk 72 saate hazırlıklı olmaları için afete hazırlık kültürünü oluşturmak, geleceğimiz olan gençlerimizin edindikleri bilgileri aile, akraba, okul arkadaşları gibi çevrelerle hayat kurtarıcı önemde bulunan bilgileri paylaşabilmeleri ve bilginin yaygınlaştırılabilmesi adına bir kapı açarak afete hazır bireyler ve toplum oluşumuna katkı sağlamaktır” diye konuştu.



‘Yaşayarak ve eğlenerek afet ve doğa kavramını öğrendiler’


AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, proje kapsamında eğitimlerin Samsun AFAD’da görevli, alanında uzman teknik personellerle birlikte izcilik ve dağcılık konularında alanında uzman kişilerce gerçekleştirildiğini dile getirdi. Uçarlı, “Katılımcıların doğa ortamında, e-öğrenme uygulamaları, gözlem, içeriği oyunlar yoluyla kazandırılan etkinlikler, iş birlikli grup çalışmaları, mobil uygulamalar, oyun tabanlı uygulamalar, saha çalışmaları, spor etkinlikleri yöntemleri ile yaparak, yaşayarak ve eğlenerek afet ve doğa kavramlarını öğrenmesi sağlanmıştır. Proje etkinlikleri kapsamında, 9 okul, topluluk, vakıf öğrencilerinden oluşan toplam 133 öğrenciye Samsun AFAD yerleşkesinde afet bilinci eğitimi verilerek, afet çantası ve afet çantası içinde bulunması gereken temel malzemeler hediye edilmiştir” dedi.

 

‘Kaya tırmanışı yapıp, AFAD çadırı kurdular’

İzcilik konularında da eğitim alan öğrencilerin İlkadım İlçesi Toybelen Mahallesi’nde toplanma alanı etkinliği gerçekleştirdiklerini vurgulayan Uçarlı, “Devamında ise Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’nda kaya tırmanışı gerçekleştirilerek, Ladik ilçesinde AFAD çadırı kurulması öğretilmiştir. Katılımcılar, bu projede öğrendikleri bilgiler ile doğaya ve insana saygılı, özgüvenli, afetlerde güçlü ve dirençli bireyler olma yolunda büyük bir adım atmışlardır” diye konuştu.  

Diğer