DİĞER

Yumurta Topuk ayakkabı, ABD ve Brezilya'da

EKONOMİ22.06.2021 12:22

Yaprak KOÇER

Yumurta Topuk, değişen moda ve fabrikasyon ayakkabılara meydan okuyor. Topuk yüksekliğinin 4 santimetre olması nedeniyle kısa boylu erkekler tarafından da tercih edilen ayakkabı ABD ve Brezilya'ya gönderiliyor.


Samsun’un Çarşamba ilçesinde, burun ve topuk kısmının yumurtaya benzemesinden dolayı 'Yumurta Topuk' olarak anılan meşhur ayakkabılar, değişen moda ve fabrikasyon ayakkabılara meydan okuyor. Topuk yüksekliği 4 santimetre olan ayakkabıyı, bu özelliği nedeniyle kısa boylu erkekler de tercih ediyor. Tek parça deriden el işçiliği ile üretilen yumurta topuk ayakkabılar, çifti 170 ile 250 TL arasında değişen fiyatlarda satışa sunuluyor.

Ancak coğrafi işaret tescil belgesi alınan yumurta topuk ayakkabı üreten usta sayısı ise her geçen yıl azalıyor. Geçmişte Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Yıldıray Çınar, Ozan Arif’in tercih ettiği yumurta topuk ayakkabıdan ilçede ayda 3 bin çift üretiliyor.  Ancak yumurta topuk ayakkabıyı üreten usta sayısı her geçen yıl azalıyor. Yumurta topuk ayakkabı ustası sayısı ilçede 10’a kadar geriledi.


Yumurta Topuk ayakkabı ustayı yetişmiyor.

‘Yumurta Topuk, Amerika ve Brezilya’da’

Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın, ilçede ayda ortalama 300 çift ayakkabı üretildiğini söyleyerek “Yumurta topuk ayakkabı çok özel bir ayakkabı. En önemli özelliğinden birisi tek parça deriden yapılıyor olması. Altının köseli olması, taban astarının köseli olması, ökçe boyu 4 santimetre olması en önemli özellikleri. Bu ayakkabının topuğuna, rahatlığına alışanlar sürekli bu ayakkabıyı giyiyorlar. Ayakkabının arka kısmına basılarak terlik olarak da giyilebilir. Kısa boylu erkekler boylarını daha uzun göstermek için de bu ayakkabıyı alıyorlar. Zaten Çarşamba’dan ziyade dışarıya gönderiyoruz bu ayakkabıyı. Doğu ve Güneydoğu ile Ege bölgelerindeki illere gönderiyoruz. Yurt dışına yolluyoruz. Benim Amerika’da Brezilya’da bile müfterilerim var. Perakende olarak alıyorlar bizden” diye konuştu.


Yumurta Topuk ayakkabıların ABD ve Brezilya'dan özel müşterileri var.

‘Usta sayısı azalıyor’

Yumurta topuk ayakkabıyı yapan usta sayısının giderek azaldığını belirten Aydın, “Benim başka bir kalfa veya usta bulma şansım yok. Yanımdaki usta bıraktığı zaman bende bırakmak zorunda kalacağım. Geriden yetişen olmadığından dolayı biz elimizden geldiğince bu ayakkabıyı üretmeye çalışıyoruz. Düşünüyorum böyle 8-10 sene sonra ne yazık ki bu ayakkabıyı talep olmasına rağmen yapan kimse kalmayabilir.  İlçemizde toplamda imalatçı sayısı 150’lerden 8-10’a düştü. Çarşamba’da aylık 3 bin çift ayakkabı üretiliyor. Üretim düşse de ürettiğimiz ürünü satıyoruz elimizde kalmıyor. Biz bu kültürel varlığımızı sürdürmek için yumurta topuk ayakkabıyı üretmeye devam ediyoruz. Bu kültürel bir ürün yok olmasın istiyoruz. Herkesin bu ayakkabıyı alıp bir kere olsun denemelerini istiyoruz” dedi.


Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın

Minyatür olarak da üretildi

Aydın, hediye olarak verilmek üzere ayakkabıyı aynı özelliklerde minyatür olarak da yaptıklarını söyleyerek “Minyatür olanı yapmak daha zor ama malzemesinden, işçiliğine, kullanılan deriye kadar orijinali ile aynı. Hediye olarak minyatür ayakkabıyı alan da çok insan var” diye konuştu.

Diğer