DİĞER

Masadaki EYT formülleri neler?

EKONOMİ07.08.2022 13:45

HABER MERKEZİ


Milyonlara 2 müjde birden! EYT düzenlemesi ve sözleşmelilere kadro çalışmasında detaylar netleşiyor! Masadaki EYT formülleri neler?

Son dakika haberi...3600 ek gösterge, asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı sonrası emeklilikte yaşa takılanlar için EYT düzenlemesi ve kamuda çalışan sözleşmeli memurlar meselesi hükümetin öncelikli gündemi halini aldı.

EYT'de prim eksiği olanların kapsama girip girmeyeceği merak konusu olurken, sözleşmeli memurların kadro, ücret, tayin, görevde yükselme, mazerete dayalı yer değiştirme gibi sorunlarının çözüme kavuşturulması bekleniyor.

5 milyon 300 bin memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 3600 ek gösterge çalışması tamamlandı. 2022 yılının ikinci yarısıyla beraber sözleşmeli memurlara yeni haklar ve EYT düzenlemesi için çalışmalar başladı.

EYT formülleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik-Hazine ve Maliye Bakanlığı koordineli bir şekilde çalışmaları yürütüyor.Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hareket eden hükümet çalışma hayatı ve sosyal güvenlikteki meseleleri bir bir çözüme kavuşturuyor.

2021 yılında Toplu Sözleşme döneminin ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözünü verdiği 3600 ek gösterge için en geniş kapsamlı taslak onaylandı. Böylece kamu çalışanlarında her unvan sorumluluk durumu, hiyerarşik yapı ve kıdemine göre ek gösterge rakamına kavuştu.

3600 EK GÖSTERGE 15 OCAK 2023'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

3600 ek gösterge düzenlemesi olarak bilinen tasarı yasalaştıktan sonra 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olacak. 5,3 milyon memur ve emeklisinin ek göstergeleri artırılırken emekli maaşları ve emekli ikramiyelerine de zam yapıldı.

__5370__

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI GERÇEKLEŞTİ

Asgari ücret Temmuz zammı meselesi 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' parolasıyla çözüme kavuşturdu. Buna göre asgari ücret zammı yaklaşık yüzde 30 olurken, net asgari ücret ise 5.500,35 TL oldu.

Böylece Aralık 2021'de 2.825,90 TL olan net asgari ücret yüzde 94,6 artışla 5.500,35 TL oldu.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ YÜZDE 42,35, MEMURLAR YÜZDE 41,69 ZAM ALDI

Haziran ayı enflasyon oranının TÜİK tarafından duyurulmasının ardından SSK ve Bağ-Kur emeklisi zam oranı yüzde 42,35, memur ve memur emeklisi zammı ise yüzde 41,69 olarak netleşti.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLDU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin en düşük emekli maaşını açıkladı. En düşük memur maaşı yüzde 41,69 zam oranı ve seyyanen artışla beraber 9.707 TL oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YÜZDE 133 ORANINDA ARTTI

TBMM'den geçen ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile en düşük emekli maaşı 3.500 TL oldu. Aralık ayı dikkate alındığında en düşük emekli maaşı için artış yüzde 133 oldu.

SIRADA SÖZLEŞMELİ MEMURLARA YENİ HAKLAR VE EYT DÜZENLEMESİ VAR

Hükümetin önünde öncelikli dosyalar olarak sözleşmeli memurlara statü değişikliği ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar için EYT düzenlemesi konuları yer alıyor.

EYT'İLER İÇİN ÇALIŞMA GURUBU KURULDU

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yılını ve primini doldurmuş ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar için bir çalışma grubu oluşturuldu.

Bu konuda oluşturulan çalışma grubunu duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yıl sonu veya 2023 yılı başında çalışmaların tamamlanacağını duyurdu.

530 BİN SÖZLEŞMELİ MEMUR BEKLİYOR

Geçtiğimiz Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşmenin Resmi Gazete'de yayımlanan metninde yer alan iki konudan 3600 ek gösterge çözülerek tasarı Meclis'e sevk edildi.

Şimdi toplu sözleşme metninin 52. Maddesinde yer alan sözeşmelilerin statü değişikliği ile ilgili çalışma başlıyor.

Söz konusu maddede, "Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır" ifadesi yer aldı.

Diğer