DİĞER

Asgari ücret ne kadar olacak? Karar bugün açıklanıyor

EKONOMİ22.12.2022 09:54

HABER MERKEZİ


Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete yapılacak olan zam miktarı bugün açıklanacak. Peki asgari ücret 9 bin lira olur mu? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gerçekleştirdiği üç toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün TBMM'de partisinin grup toplantısında "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" ifadelerini kullanmıştı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam saatlerinde Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i kabul etti. 

 

BAKAN BİLGİN'DEN PAYLAŞIM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün (22 Aralık Perşembe) açıklanması beklenen 2023 asgari ücret zammı öncesi sosyal medya hesabından videolu bir mesaj paylaşmıştı. Bakan Bilgin "Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet anlayışıyla çalışanların yanında" vurgusu yapılan videoya ilişkin "Siz üretin, biz enflasyonla mücadele ederiz… Sıradaki Dosya: Asgari Ücrete Azami Fedakârlık!" notunu düşmüştü. Videoda şu ifadeler yer almıştı: Alın terinizi, emeğinizi kutsal bildik. Kadınıyla, erkeğiyle, el birliğiyle, yüreğiyle siz üretin biz enflasyonla mücadele ederiz. Sıradaki dosya asgari ücrete azami fedakarlık. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet anlayışıyla çalışanların yanında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRK-İŞ'in 9 bin lira talebiyle ilgili de şunları söylemişti: "Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa bütün altyapıları düşüneceğiz." Peki asgari ücret 9 bin lira olur mu?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

“Nihai kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecektir. Masadaki TÜRK İŞ çekilirse şu anda masada TİSK ve devlet tarafı kalacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklaması önemlidir. TİSK Başkanı daha önceden 7 bin 785 TL rakamını işaret ediyorken, şimdi alt sınırı 9 bin lira olarak koydu.

‘9 BİN TL’NİN GERÇEKLEŞME İHTİMALİ ZAYIF’

8 bin lira ile 8 bin 250 TL’lik rakamlar enflasyona sebebiyet vermeyecek ve enflasyon kadar olan bir artış seviyesiydi. Bunun üzerindeki rakamlar sosyal refah payı artışı ile beraber oluşacak rakamlardır. Ben 9 bin TL’nin gerçekleşme ihtimalini zayıf görüyorum.

İHTİMALİ EN YÜKSEK RAKAM NE?

8 bin lira ile 8 bin 250 TL’lik rakamın üzerine 250 ile 500 liralık bir sosyal refah payı artışıyla bu rakamın belirleneceğini düşünüyorum. İhtimali en yüksek rakam burada 8 bin 750 TL’dir.

ASGARİ ÜCRETLE BİRLİKTE ARTACAK DİĞER ÖDEMELER VE ÜCRETLER NELER?

Asgari ücrete yapılacak olan artışla birlikte askerlik borçlanması, doğum borçlanması, stajyer aylığı, 65 yaş aylığı, GSS primleri, işsizlik maaşı, asgari ücret kıdem tazminatı, rapor ücreti, isteğe bağlı sigorta primleri ve engelli aylığı gibi birçok ücret ve ödemelerde artışlar yapılacak.

Mevcut durumda 195 lira olan GSS primleri asgari ücrete yüzde 55 zam yapıldığında 302.25 liraya, yüzde 60 zam yapıldığında ise 312 liraya yükselecek.

Diğer