DİĞER

İnsan eliyle yapılan dünyadaki en küçük cisim

DÜNYA30.09.2021 10:04

HABER MERKEZİ


Bilim insanları, kum tanesi boyutlarında olan dünyanın en küçük ve uçan ilk mikroçipini icat etti. Rüzgârda süzülen tohumlardan ilham alan bilim insanları, mikroçipin sensörler, antenler ve gömülü bir belleğe sahip olduğunu belirtti. Mikroçipler Kovid 19 gibi havada yayılan hastalıkları tespit etmek, su kirliliğini ölçmek ve nüfus gözetimi gibi pek çok alanda kullanılacak.

ABD ‘de ki Northwestern Üniversitesi’nden mühendisler, rüzgârla dağılan tohumları gözlemleyerek dünyanın en küçük uçan yapısını icat etti. Mikroçipler, akçaağacın pervane tohumları gibi çalışıyor ve yere doğru süzülürken düşüşünü yavaşlatmak için rüzgârı kullanıyor.


Northwestern Üniversitesi mühendisleri elektronik mikroçiplere yeni bir yetenek ekledi: uçuş.

Mikroçipin boyutunun oldukça küçük olması; mikroçipin geniş bir alana yayılarak havada geçirdiği sürenin artmasını sağladığını belirten uzmanlar, cihazın aşağı inerken kirlilik ve hastalık parçacıkları ile etkileşime girdiğini açıkladı. 

Kum tanesi büyüklüğünde olan mikroçipler hava kirliliğini ölçmek, farklı dalga boylarında güneş radyasyonunu incelemek ve su kalitesini belirleyebilmesi için bir PH sensörü takılmış.


Yaklaşık bir kum tanesi büyüklüğünde olan yeni uçan mikroçip rüzgarla hareket ediyor.

Mikroçipin mucitlerinden olan biyoelektronik mühendisliği profesörü John Rogers; cihazı geliştirmekteki amaçlarını hava kirliliğini izlemek, nüfus gözetimi ve havadaki hastalıkların kolaylıkla takibini sağlamak şeklinde belirtti.

Rogers ve ekibinden açıklama: Doğayı yendik

Mucitler yaptıkları mikroçiplerle doğayı yendiklerini belirterek, bitkiler ve ağaçlardaki tohumlardan daha istikrarlı yörüngelerle ve daha yavaş düşen yapılar inşa ettiklerinin altını çizdi. Bilim insanlarının oldukça önemli bir gelişme olarak nitelendirdikleri mikroçipler; sensörlerin, radyoların, pillerin ve diğer bileşenlerin her zamankinden daha küçük boyutlarda oluşturulabildiği elektronik endüstrisindeki hâkim gelişme yörüngesini temsil ediyor.

Diğer